https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/oecd-vytyka-vlade-zpusob-privatizace-energetiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

OECD vytýká vládě způsob privatizace energetiky

16.7.2001 14:13 | PRAHA (ČIA)
Privatizace české energetiky vládou navrženým způsobem, tedy prodejem výroby i distribuce v celku, posílí dominantní pozici společnosti ČEZ a oddálí liberalizaci českého trhu. Takový prodej sice může krátkodobě maximalizovat příjmy z privatizace, ale nejspíše povede k vyšším cenám pro české spotřebitele a nižší konkurenceschopnosti českých firem. Vyplývá to ze zprávy Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD), prezentované na dnešním setkání s novináři.
 

Česká vláda s kritikou OECD nesouhlasí. Podle ministra financí Jiřího Rusnoka jsou rizika minimální, neboť existuje jasný scénář liberalizace, který je dán zákonem a příslušnými prováděcími předpisy. ČR se také zavázala vyřešit privatizaci energetiky před vstupem do Evropské unie. Vláda podle Rusnoka také vnímá, že v Evropě se nyní rozdělují energetické trhy a probíhá zde velmi tvrdý boj o trh. "V této situaci existuje řada rizik, která se již dnes projevují, a prodej per partes by mohl znamenat ovládnutí českého trhu a velmi špatnou pozici pro výrobce české elektřiny," domnívá se Rusnok.

Současná situace kolem takzvaných ekologických aspektů elektrických dodávek ve vztahu k německým distribučním firmám, nemá podle Rusnoka mnoho společného s ekologií a ušlechtilými zájmy. "To je prostě boj o trh," dodal Rusnok.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist