https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ohrozenych-orangutanu-v-indonesii-je-od-roku-1999-o-100-000-mene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ohrožených orangutanů v Indonésii je od roku 1999 o 100.000 méně

19.2.2018 07:00 (ČTK)
Populace vzácnějšího sumaterského orangutana (na obrázku) čítá v současné době zhruba 12.000 kusů. Orangutani jsou druh, který se rozmnožuje velmi pomalu. Pokud za rok zemře jeden ze sta dospělých jedinců, tento druh s velkou pravděpodobností vyhyne.
Populace vzácnějšího sumaterského orangutana (na obrázku) čítá v současné době zhruba 12.000 kusů. Orangutani jsou druh, který se rozmnožuje velmi pomalu. Pokud za rok zemře jeden ze sta dospělých jedinců, tento druh s velkou pravděpodobností vyhyne.
Licence | Volné dílo (public domain)
Populace ohrožených bornejských orangutanů v Indonésii se od roku 1999 zmenšila o více než 100.000 jedinců. Vyplývá to z nejnovější studie Institutu evoluční antropologie Maxe Plancka v Lipsku a dalších organizací. Orangutani žijí ve volné přírodě pouze na ostrovech Sumatra a Borneo a patří mezi kriticky ohrožené druhy.
 

Největší pokles počtu jedinců tohoto ohroženého druhu je podle vědců v oblastech, kde byl vykácený tropický les přeměněn na plantáže pro palmový olej. Výrazně nižší počet orangutanů ale zaznamenali experti i v částečně vykácených lesích.

Důvodem poklesu početního stavu jsou podle autorů studie často lidé, kteří chytají mláďata orangutanů a následně je prodávají jako domácí mazlíčky. Orangutany ale kromě toho i zabíjejí.

Podle Erika Meijaarda, který se na studii podílel, čítá v současné době populace orangutanů na indonéském ostrově Borneo 75.000 až 100.000 kusů. Počet se může lišit kvůli nedostatku informací o těžko přístupných oblastech, jako jsou plantáže nebo vypálené lesy. Podle Mezinárodního svazu na ochranu přírody (IUCN) může jejich počet do roku 2025 klesnout na 47.000.

Populace ještě vzácnějšího sumaterského orangutana čítá v současné době zhruba 12.000 kusů.

Vědci ve studii upozornili také na to, že orangutani se začali měnícím se životním podmínkám více přizpůsobovat. Mnohem častěji se nyní pohybují po zemi a do jídelníčku zařadili rostliny, kterými se dříve neživili. Takové změny jim podle expertů mohou pomoci přežít i v menších lesích a v oblastech, kde jsou lesy poničené.

"Jediné, s čím se nedokážou vyrovnat, je vysoká míra vybíjení, kterou jsme nyní zaznamenali," řekl podle agentury AP Serge Wich z univerzity v Liverpoolu. "Orangutani jsou druh, který se rozmnožuje velmi pomalu. Pokud za rok zemře jeden ze sta dospělých jedinců, tento druh s velkou pravděpodobností vyhyne," dodal.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Blíž přírodě

 




Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist