https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/okamziky-architektury-v-mestske-knihovne-drevene-mesto-duchu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Okamžiky architektury v Městské knihovně – dřevěné město duchů

8.4.2009 16:16 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jak kriticky pohlížet na architekturu a na její současné otázky? Jak dnes vnímat reálné investice do architektury a trvale udržitelného rozvoje? Může architektura vycházející z pojmu trvalé udržitelnosti a zodpovědnosti ve vztahu k životnímu prostředí a ke svým uživatelům existovat nezávisle na reklamě? To jsou otázky, které si kladou tvůrci a organizátoři výstavy Okamžiky architektury.
 

Okamžiky architektury 2009 - MKP
Foto: Victor Ranedo/Ekolist.cz

Ta byla zahájena ve čtvrtek 2. dubna 2009 v Městské knihovně na Mariánském náměstí a pořádají ji Velvyslanectví Dánského království a Městská knihovna v Praze ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí ČR.

Instalace je dílem pařížského architektonického ateliéru "Un souffle sur la ville" a je pojímána jako společné dílo Juliena Mizermonta a Line Nelund Drossové. Autoři vybrali dvanáct projektů a ateliérů dánské architektury, jež vycházejí vstříc jak požadavkům trvale udržitelného rozvoje, tak neustále se zvyšujícím nárokům zadavatele. Praha je její druhou zastávkou.

Neobvyklá instalace má spojovat architekturu a trvale udržitelný rozvoj. Autoři vytvořili z dvou tisíc dřevěných přepravek na ovoce jakési „město duchů.“ V prostorách města jsou umístěny modely budov a na „zdech“ vystaveny fotografie architektonických projektů, jež představují ucelený soubor prací.

Na vernisáži výstavy byli přítomni velvyslanec Dánského království Oleh E. Moesby, pražský radní pro kulturu Milan Richter, dále 1. náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík a ředitel Městské knihovny v Praze Tomáš Řehák.

Dánský velvyslanec Oleh E. Moesby na začátku slavnostního zahájení výstavy mimo jiné uvedl: „Pevně věřím, že výstava vytvoří solidní základ pro velmi dobrou spolupráci našich zemí, právě v oblasti současné udržitelné architektury. Je pro to celá řada důvodů. V současné době po celém světě panují obavy, jež mají vliv na všechny obyvatele naší planety. Čelíme velké ekonomické krizi a také problémům životního prostředí, které skutečně volají po přijímání důležitých rozhodnutí. Musíme se potýkat s tím, jakým způsobem řešit otázky globálního oteplování, finanční krize nebo dodávek energií.“

„Zajištění bezpečnosti dodávek energie je pro mě skutečným imperativem dnešní doby," řekl dánský velvyslanec. Podle něj se jedná také o velmi zdravou ekonomiku na zdravém základě – rozšiřovat obnovitelné zdroje energie a zacílit ekonomiky na snižování zplodin a dále vyvíjet řešení, která jsou přátelská vůči životnímu prostředí. To, samo o sobě, může generovat nová pracovní místa a ekonomický růst. "V Dánsku to známe velmi dobře, protože v polovině 70. let jsme museli čelit následkům první ropné krize, kdy ceny paliv vylétly prudce vzhůru a naše ekonomika byla silně závislá na dovážených pevných palivech a ropě. V té době jsme si uvědomili, že je nutné snížit spotřebu energie a zvýšit energetickou účinnost,“ dodal.

Na závěr dánský velvyslanec nastínil, jakým směrem by se mohla ubírat spolupráce mezi Českou republikou a dalšími zeměmi a Dánským královstvím: „Protože jsme museli čelit první ropné krizi, začali jsme rozvíjet takzvaná „zelená řešení,“ nové technologie a nejmodernější způsoby využívání know-how. Velmi rádi se o tyto zkušenosti podělíme s mezinárodními partnery. Jsem přesvědčen, že Dánské království a Česká republika mohou ze vzájemné spolupráce profitovat. Osobně nejsem velkým odborníkem na to, co tu vidíte, ale jsem velmi rád, že se této vernisáže účastní i přední dánští architekti, kteří vám budou schopni do větších podrobností představit to, co se skrývá za dánským tvůrčím přístupem, citlivostí, společenskou odpovědností a také vytrvalostí. Nejedná se pouze o technologii a materiály, ale jde tu především o „zdravý rozum.“

Výstava je otevřena do 30. dubna 2009, poté se celá instalace přesune do Moskvy. Otevřena bude od pondělí do pátku od 9:00 do 20:00 a v sobotu od 9:00 do 17:00. Výstava byla uspořádána v souvislosti s připravovanou mezinárodní konferencí o klimatu, která se má uskutečnit letos v prosinci v Kodani. Snaží se představit současnou architektonickou produkci v Dánsku.


reklama

 
Kamila Pletánková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist