https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/olomouc-chysta-stavbu-odpadoveho-centra-za-200-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Olomouc chystá stavbu odpadového centra za 200 milionů

28.8.2019 00:07 | OLOMOUC (ČTK)
Nové odpadové centrum za zhruba 200 milionů korun plánuje postavit olomoucká radnice. / Ilustrační foto
Nové odpadové centrum za zhruba 200 milionů korun plánuje postavit olomoucká radnice. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nové odpadové centrum za zhruba 200 milionů korun plánuje postavit olomoucká radnice. Moderní technologie v Olomouci-Chválkovicích nahradí starý sběrný dvůr a třídící linku, která je už za hranicí životnosti a má nedostatečný výkon. Město chce na projekt získat dotaci 80 milionů. Zbývajících 120 milionů by zaplatila radnice. Novinářům to včera řekl primátor Mirek Žbánek (ANO).
 

"Kolaps dotřiďovací linky a sběrného dvora nemůžeme připustit. Musíme rychle začít budovat nové odpadové centrum, na něž potřebujeme překlenovací úvěr," uvedl Žbánek. Na nové odpadové centrum, jehož součástí bude sběrný dvůr, třídící linka i místo pro zpětný odběr použitých výrobků, už bylo vydáno stavební povolení.

Město nyní uvažuje o překlenovacím úvěru, pomocí kterého by zaplatilo svůj podíl 120 milionů korun. Záměr musí schválit zastupitelstvo. "Doporučujeme přijetí nového úvěru s ohledem na nutnost provedení některých investičních akcí. Podmínkou je, že do roku 2022 dojde k poklesu zadlužení města minimálně o 100 milionů korun," řekl předseda finančního výboru zastupitelstva Viktor Tichák (Piráti a Starostové).

V Olomouci je ročně vyprodukováno zhruba 36.000 tun odpadu, z toho 16.000 tun připadá na komunální odpad a zbytek tvoří využitelný odpad. Město proto výhledově uvažuje také o vybudování nového sběrného dvora na Nových Sadech, který by doplnil podobná zařízení ve Chválkovicích a Neředíně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist