https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/olomoucka-zoo-kvuli-koronaviru-zavedla-nouzovy-provoz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Olomoucká zoo kvůli koronaviru zavedla nouzový provoz

13.10.2020 19:21 | OLOMOUC (ČTK)
Všichni zaměstnanci zoo také musí ve vnitřních prostorách nosit roušky, které si nasazují i venku při kontaktu s jinými pracovníky. "Bylo vydáno nařízení, aby nedocházelo k setkávání zaměstnanců z jednoho pracoviště s druhým, pokud k takovému setkání nevede provozní nebo neodkladná záležitost.
Všichni zaměstnanci zoo také musí ve vnitřních prostorách nosit roušky, které si nasazují i venku při kontaktu s jinými pracovníky. "Bylo vydáno nařízení, aby nedocházelo k setkávání zaměstnanců z jednoho pracoviště s druhým, pokud k takovému setkání nevede provozní nebo neodkladná záležitost.
Foto | Korinek / Wikimedia Commons
Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce zavedla kvůli šíření koronaviru nouzový provoz. V době rostoucího počtu případů nemoci covid-19 chce zoo snížit riziko rozšíření nákazy v řadách svých pracovníků starajících se o zvířata. Nejhůře by se podle zahrady hledala náhrada za chovatele. V chovatelském úseku proto vzniknou pracovní skupiny a budou se v areálu střídat po třech a čtyřech dnech, sdělil ČTK ředitel svatokopecké zoo Radomír Habáň.
 

Zoo je od minulého pátku kvůli nařízení vlády uzavřena. Doma zůstali zaměstnanci z provozoven občerstvení a pokladny. "Ostatním jsme změnili režim tak, aby zde setrvávalo co nejméně lidí, kteří se budou vzájemně potkávat. Zaměstnanci se tudíž budou střídat ve směnách či dnech s tím, že některé dny zůstanou pouze doma," uvedl Habáň. Tato úprava pracovního režimu se podle něj týká pracovníků návštěvnického servisu včetně úklidu, zahradnického úseku, oddělení účtárny, údržby, dopravy, marketingu a skladu.

Všichni zaměstnanci zoo také musí ve vnitřních prostorách nosit roušky, které si nasazují i venku při kontaktu s jinými pracovníky. "Bylo vydáno nařízení, aby nedocházelo k setkávání zaměstnanců z jednoho pracoviště s druhým, pokud k takovému setkání nevede provozní nebo neodkladná záležitost. Obědy budou zaměstnancům vydávány pouze v balené formě tak, aby se nevyužíval ke stravování prostor jídelny. Rozestupy a dezinfekce jsou samozřejmostí," dodala mluvčí zoo Iveta Gronská.

Pro olomouckou zoo bude dvoutýdenní uzavření znamenat další citelný zásah do jejího letošního rozpočtu. Už na jaře kvůli několikatýdennímu uzavření přišla na tržbách o deset milionů korun. Zoo tehdy musela omezit investice, aby měla peníze na základní provozní výdaje. Říjen pro zoo stále patří z pohledu návštěvnosti mezi atraktivní měsíce.

Zoo na Svatém Kopečku má otevřeno celoročně a patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Na ploše 42 hektarů chová čtyři stovky druhů zvířat a ošetřovatelé pečují zhruba o 1739 jedinců. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který dotuje její provoz. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá zhruba půlku částky potřebné na provoz. Zoo na Svatém Kopečku loni navštívilo 348.209 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist