https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/olomoucka-zoo-poskytla-azyl-samici-zraloka-jejiz-akvarium-znicilo-tornado
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Olomoucká zoo poskytla azyl samici žraloka, jejíž akvárium zničilo tornádo

26.9.2021 01:16 | OLOMOUC (ČTK)
Žralok černoploutvý patří k rychlým plavcům. Žije hlavně v mělkých lagunách v okolí korálových útesů.
Žralok černoploutvý patří k rychlým plavcům. Žije hlavně v mělkých lagunách v okolí korálových útesů.
Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce poskytla nový domov tříleté samici žraloka černoploutvého ze zoo v Hodoníně, ve které v červnu tornádo zničilo pavilon s akvárii. V mořském akváriu svatokopecké zoo dělá samice z Hodonína společnost dvacetileté samici stejného žraločího druhu. Už si na sebe zvykly, řekla ČTK mluvčí zoo na Svatém Kopečku Iveta Gronská.
 

"Jsme rádi, že jsme mohli poskytnout domov této tříleté samici. Transport proběhl ve speciální kádi a pod odborným dohledem. Samice přijela z Hodonína v pořádku a ve čtvrtek už poprvé žrala," uvedla zooložka Jitka Vokurková, která se stará o zvířata chovaná ve svatokopecké zoo. Samice žraloka černoploutvého už na Svatém Kopečku zůstane. Hodonínská zoo sice plánuje výstavbu nového pavilonu s akvárii, avšak jednodušší bude pořídit nové ryby než je opět převážet.

Mořské akvárium na Svatém Kopečku je větší než to hodonínské, takže samice žraloka má nyní více životního prostoru. Akvárium pojme 42 000 litrů vody a náklady na jeho výstavbu v roce 2003 činily 6,3 milionu korun.

Silné bouřky s tornádem zasáhly část Jihomoravského kraje 24. června, vyžádaly si šest lidských životů a poničily asi 1200 domů. Tornádo napáchalo největší škody na Břeclavsku a Hodonínsku, hlavně v Moravské Nové Vsi, Hruškách, Mikulčicích, Lužici a také v hodonínské části Pánov. Bouřka ničila domy, auta i stromy.

Žralok černoploutvý patří k rychlým plavcům. Žije hlavně v mělkých lagunách v okolí korálových útesů. Dospělý žralok černoploutvý v dospělosti měří 110 až 150 centimetrů, občas i 180 centimetrů. Člověka napadá pouze výjimečně, například tehdy, když si jeho nohy splete s rybami.

Zoo na Svatém Kopečku má otevřeno celoročně a patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Na ploše 42 hektarů chová čtyři sta druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o více než 1700 jedinců. Zřizovatelem zoo je olomoucký magistrát, který dotuje její provoz. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá zhruba půlku částky potřebné na provoz.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist