https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/olomoucky-magistrat-kvuli-suchu-zakazal-odebirat-vodu-ze-dvou-potoku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Olomoucký magistrát kvůli suchu zakázal odebírat vodu ze dvou potoků

3.8.2022 00:06 | OLOMOUC (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | RyanMcGuire / Pixabay
Olomoucký magistrát kvůli velkému suchu zakázal na území obcí Bohuňovice, Bělkovice-Lašťany a Dolany odebírat povrchovou vodu z Trusovického a Dolanského potoka k zalévání zahrad, sportovišť, napouštění bazénů či umývání automobilů. Omezení má přispět k ochraně vodních živočichů, které výrazný nedostatek vody vážně ohrožuje. Nařízení platí do 30. září. ČTK informaci získala z vyhlášky, která byla zveřejněna na úřední desce magistrátu. Podobné opatření nedávno vydala radnice ve Šternberku na Olomoucku, která zakázala ve městě a více než dvou desítkách okolních obcí odebírat povrchovou vodu ze všech vodních toků a ploch.
 

Vedoucí oddělení vodního hospodářství magistrátu Hana Zvoníčková zákaz odebírat povrchovou vodu z Trusovického a Dolanského potoka zdůvodnila tím, že po dlouhém období sucha je v těchto vodních tocích minimální průtok. S rostoucí teplotou klesá rozpustnost kyslíku ve vodě a naopak se zvyšuje jeho spotřeba rybami a vodními živočichy. V dolní části Trusovického potoka se přerušila kontinuita toku a ryby a další vodní živočichové jsou izolováni v tůních, které nejsou propojeny. "Záchranné transfery ryb nelze za těchto klimatických podmínek provést," upozornila.

Podle vedoucího odboru životního prostředí magistrátu Petra Loyky je toto vydané opatření nutné, jelikož sucho trvá dlouho a vodní toky mají minimální průtoky. "Na úspěšnost například záchranných odlovů ryb nemůžeme spoléhat, protože je tak málo vody, že často nemáme ani vhodné náhradní lokality k jejich přemístění," upozornil Loyka.

Zákaz odebírat povrchovou vodu z vodních toků a ploch na zalévání zahrad, napájení dobytka, napouštění bazénů či kropení sportovišť platí od konce července ve Šternberku a okolních obcí, mezi které patří například Moravský Beroun, Domašov nad Bystřicí, Jívová či Město Libavá. Město nařízení zdůvodnilo výrazně nízkým průtokem ve vodních tocích, který se pohybuje na hranici sucha. Na říčce Sitka je už tento ukazatel překročen, na Bystřici průtok klesl na hodnotu odpovídající suchu. "Situace na drobných vodních tocích je ještě nepříznivější, mají extrémně nízké průtoky nebo se voda vyskytuje pouze v tůních nebo nerovnostech ve dně," stojí v oznámení radnice.

V Hněvotíně na Olomoucku byl nedávno vyhlášen zákaz používání vody z obecního vodovodu k zalévání zahrad, napouštění bazénů či umývání automobilů. Vedení obce tak chce předejít problémům se zásobováním více než tisícovky obyvatel pitnou vodou. Hněvotín se dlouhodobě potýká s poklesem zásob podzemní vody, která proudí do místních vodojemů. Zároveň mu v posledních letech přibývá obyvatel. V Hněvotíně mají lidé víc než 100 bazénů a jejich napouštění krátce po sobě v kombinaci se zaléváním zahrad by podle vedení obce mohlo způsobit velké výkyvy ve vodovodní síti a potíže se zásobováním pitnou vodou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist