https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/olomoucti-radni-schvalili-zvyseni-poplatku-za-odpad-na-816-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Olomoučtí radní schválili zvýšení poplatku za odpad na 816 Kč

29.11.2019 00:15 | OLOMOUC (ČTK)
Olomoučtí radní tento týden schválili zvýšení ročního poplatku za komunální odpad z nynějších 660 korun na 816 korun za osobu. / Ilustrační foto
Olomoučtí radní tento týden schválili zvýšení ročního poplatku za komunální odpad z nynějších 660 korun na 816 korun za osobu. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Olomoučtí radní tento týden schválili zvýšení ročního poplatku za komunální odpad z nynějších 660 korun na 816 korun za osobu. Návrh městské vyhlášky, která má poplatek příští rok zvýšit, v prosinci ještě projedná městské zastupitelstvo. Na dotaz novinářů to včera řekla mluvčí radnice Radka Štědrá.
 

Poplatek za odpad olomoucká radnice naposledy zvýšila na 660 korun v roce 2013 po devíti letech. Předtím platili obyvatelé Olomouce ročně 492 korun. Poplatek nyní pokrývá jen část nákladů na svoz odpadu.

"Důvodem (zvýšení ročního poplatku za odpad) je posílení příjmové stránky rozpočtu. Je to jeden z poplatků, který je přímo navázaný na výdaje, které jsou v rozpočtu objektivní," řekl na začátku listopadu primátorův náměstek Otakar Bačák (spOLečně).

Poplatek za komunální odpad, který se každý rok stanovuje samostatně, zohledňuje skutečné náklady města spojené se sběrem a svozem netříděného komunálního odpadu. Město už dříve vypočítalo, že skutečné náklady na svoz komunálního odpadu jsou v přepočtu na obyvatele takřka o 200 korun vyšší než dosavadní poplatek 660 Kč. Rozdíl v předchozích letech dotovalo město.

V Prostějově radnice poplatek za komunální odpad plánuje příští rok nechat na 600 korunách na osobu. Radnice poplatky za svoz a likvidaci komunálního odpadu po pětileté pauze zvýšila naposledy v roce 2013, a to ze 492 na 600 korun. Od té doby se poplatek v tomto městě nezměnil.

Primátorův náměstek Jiří Pospíšil (PéVéčko) ale podotkl, že poplatek zdaleka nepokryje veškeré náklady na svoz komunálního odpadu v Prostějově. "Pokud bychom na to nedopláceli, tak by poplatek činil 850 korun," řekl.

Za svoz komunálního odpadu příští rok zaplatí více peněz Pražané. Pražský magistrát cenu zvedne o 30 procent. Město by mělo zdražením ročně získat 220 milionů korun navíc, což má významně snížit množství peněz, které musí na systém svozu a likvidace odpadu doplácet.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist