https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/olomoucti-vedci-na-borneu-objevili-novy-druh-masozrave-lackovky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Olomoučtí vědci na Borneu objevili nový druh masožravé láčkovky

25.2.2020 00:25 | OLOMOUC (ČTK)
Olomoučtí přírodovědci objevili v horských oblastech ostrova Borneo další nový druh masožravé láčkovky.
Olomoučtí přírodovědci objevili v horských oblastech ostrova Borneo další nový druh masožravé láčkovky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Martin Dančák / www.zurnal.upol.cz
Olomoučtí přírodovědci objevili v horských oblastech ostrova Borneo další nový druh masožravé láčkovky. Roste zejména v severní části ostrova. Podle odborníků se řadí k poměrně vzácným druhům, neboť ji lze spatřit pouze na několika místech Bornea. Láčkovka, která drobné živočichy lapá pomocí speciálních lapacích orgánů - láček, dostala jméno Nepenthes fractiflexa. Popis nového druhu přinesl v těchto dnech vědecký časopis Phytotaxa, sdělili minulý týden zástupci olomoucké univerzity.
 

Za objevem stojí spolu se zahraničními kolegy Martin Dančák z katedry ekologie a životního prostředí přírodovědecké fakulty. Na láčkovku narazil v horách ve vnitrozemí Bornea už před několika lety, tehdy však nerozpoznal, že jde o nový a dosud nepopsaný druh. Přišli na to až později zahraniční kolegové při expedici na tajemnou horu Kemul, která je pro člověka obtížně přístupná. "Kolegům se však podařilo na tuto horu vylézt a objevili tam stejnou láčkovku jako já. Rostla tam s jejím blízce příbuzným druhem, se kterým byla dříve zaměňována. Kolegové si všimli, že jsou to velmi rozdílné rostliny a že se tedy jedná o nový a nepopsaný druh láčkovky," uvedl Dančák.

Pro nový druh Nepenthes fractiflexa je typické, že má lodyhu velmi výrazně křídlatou, což u většiny láčkovek nebývá zvykem. Je také zajímavá tvarem a zbarvením pastí. "Láčkovky mají nápadné konvičky s víčkem, často hodně barevné. Tento druh má ale konvičky méně barevné. Dokonce jsem letos na Borneu viděl jednu populaci, která měla konvičky čistě zelené, což je velmi zajímavé," uvedl ekolog. Nově popsané láčkovky rostou v horské vegetaci, většinou ve výškách kolem 1500 metrů nad mořem a více.

Láčkovka Nepenthes fractiflexa je po delší době nově popsaný druh láčkovky z Bornea. Botanici evidují přibližně 170 druhů láčkovek, přičemž na Borneu roste druhů téměř 40.

Výzkum v tamních deštných pralesích provádějí olomoučtí přírodovědci s kolegy z ostatních ústavů už několik let. Věnují se tam hlavně studiu rozmanitosti bezobratlých živočichů a rostlin v různých nadmořských výškách a na odlišných typech stanovišť. Kromě rostlin zde objevili v minulosti již také nové druhy drobnělek, dvoukřídlých, pavouků či motýlů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist