https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/olomoucti-vedci-objevili-na-borneu-drobnou-nezelenou-rostlinu-mohla-by-pomoci-ochranit-prales-pred-vykacenim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Olomoučtí vědci objevili na Borneu drobnou nezelenou rostlinu. Mohla by pomoci ochránit prales před vykácením

21.10.2018 00:45 | OLOMOUC (Ekolist)
Hvězdnatka kelabitská je desátým novým rostlinným druhem, který se olomouckým biologům na tomto ostrově podařilo nalézt.
Hvězdnatka kelabitská je desátým novým rostlinným druhem, který se olomouckým biologům na tomto ostrově podařilo nalézt.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Drobnou, nezelenou a dosud neznámou rostlinku objevili čeští vědci v pralesích na Borneu. Nečekaný objev by mohl pomoci ochránit prales před vykácením. Informují o tom přírodovědci z Univerzity Palackého.
 

Další novou rostlinu objevil v tropických deštných lesích ostrova Borneo tým biologů z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého a Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Thismia kelabitiana, česky hvězdnatka kelabitská, je desátým novým rostlinným druhem, který se olomouckým a pražským biologům na Borneu podařilo nalézt. Popis nového druhu přinesl nedávno vědecký časopis PLOS ONE. Objev hvězdnatky kelabitské by v budoucnu mohl přispět k ochraně tropických deštných lesů nejen na Borneu.

Thismia kelabitiana je v mnoha směrech výjimečná. Přestože je velmi drobná, vysoká nanejvýš 18 centimetrů a průměr jejího květu nedosahuje ani dvou centimetrů, jsou květy této hvězdnatky o poznání větší než u ostatních druhů, které z Bornea známe," říká člen týmu biologů Michal Hroneš z katedry botaniky.

Tým biologů z přírodovědecké fakulty na Borneu.
Tým biologů z přírodovědecké fakulty na Borneu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

„Tato hvězdnatka, stejně jako všechny její ostatní příbuzné druhy, patří mezi tzv. mykoheterotrofní rostliny, tedy nezelené rostliny, které se vyživují prostřednictvím houbových vláken rostoucích v půdě kolem rostliny," uvedla autorka jejího popisu Zuzana Sochorová. Tento způsob života velmi ovlivňuje vzhled rostlin. „Hvězdnatky kromě toho, že nejsou zelené, mají také zakrnělé listy. Vzhledem k drobnému vzrůstu celé rostliny se vyznačují velkými a často i barevnými květy," doplňuje Michal Sochor z Výzkumného ústavu rostlinné výroby. To platí i pro hvězdnatku kelabitskou, jejíž květy jsou zářivě žluté a mají zvláštní tvar připomínající lucernu lemovanou třásnitým límečkem.

Název objevené rostliny odkazuje na oblast Kelabitské vysočiny v malajském státě Sarawak obývané národem Kelabitů, po kterých byla hvězdnatka kelabitská pojmenována. „Tato oblast jako jedna z mála v malajské části Bornea byla dosud ušetřena kácení lesů, a proto patří mezi biologicky nejhodnotnější oblasti celého ostrova. Také lokalita nově objevené hvězdnatky leží na dřevařské koncesi a jen několik málo kilometrů od nejbližších dřevařských cest," doplnil Martin Dančák. Odborníci doufají, že právě objevy unikátních druhů rostlin mohou další postup zdejší těžby dřeva v tamních lesích zbrzdit a snad i zastavit.

Podobně jako se hvězdnatka kelabitská snad brzy stane emblematickým druhem pro zatím oficiálně nechráněná území Kelabitské vysočiny, mohl by propagaci ochrany přírody pomoci i další významný nález olomouckého týmu. Po neuvěřitelných 151 letech se jim totiž teprve podruhé v historii podařilo znovuobjevit jiný druh hvězdnatky - Thismia neptunis. Přes svou velikost kolem 9 cm tato rostlina svým bizarním vzhledem zcela vybočuje z představ, které lidé o rostlinách většinou mají. Mohla by tak být tzv. vlajkovým druhem, tedy druhem atraktivním pro širokou veřejnost, který může sloužit jako účinný nástroj ochrany tropického deštného lesa jako celku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Šárka Chovancová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist