https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/omezeni-vstupu-kvuli-sberacum-boruvek-letos-v-krkonosich-nebude
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Omezení vstupu kvůli sběračům borůvek letos v Krkonoších nebude

13.7.2018 00:30 | VRCHLABÍ (ČTK)
Správa parku omezení vstupu v minulých letech vydávala proto, že profesionální sběrači borůvek nešetrným sběrem masivně devastovali porosty a rušili klid zvěře. / Ilustrační foto
Správa parku omezení vstupu v minulých letech vydávala proto, že profesionální sběrači borůvek nešetrným sběrem masivně devastovali porosty a rušili klid zvěře. / Ilustrační foto
Foto | Cheryll / Flickr
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) letos kvůli sběračům borůvek neomezí vstup do některých oblastí Krkonoš. Omezení vstupu platilo minulých 17 let, vždy přibližně od poloviny července do poloviny října. Jeho prodlužování již není nutné, protože masivní nájezdy sběračů borůvek v posledních letech pominuly. Dnes to řekl mluvčí KRNAP Radek Drahný.
 

Legální tak bude sběr borůvek například na hoře Světlá, na Pomezním nebo Lesním hřebeni. Nadále bude v Krkonoších platit zákaz vstupu do volného terénu pouze v nejpřísněji chráněné první zóně parku. Turistů, kteří se v Krkonoších pohybovali po značených turistických trasách a cyklostezkách, se nařízení nijak nedotýkalo.

Ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch připomněl výrazný pokles řešených přestupků se sběrači borůvek. "Pokud jsme v roce 2007 zahájili v souvislosti se sběrem borůvek v zakázaných lokalitách 93 správních řízení, tak v roce 2016 to nebylo žádné a v roce 2017 čtyři správní řízení," řekl. Stejný vývoj podle něj má i počet uložených pokut. "Před pěti lety to bylo několik desítek, v posledním roce strážci na místě uložili jen pět pokut," řekl. Podle správy parku pominuly i nájezdy sběračů borůvek z Polska. Místní se naučili borůvky legálně sbírat jinde.

Vstup mimo značené cesty v první zóně parku zůstává zakázaný. Turisté tak dál nesmějí do vzácných lokalit, jako jsou například Labská louka, Kotel, Labský důl, Černohorské rašeliniště, Úpské rašeliniště, Obří důl, Studniční a Luční hora. "Strážci KRNAP nadále budou tyto lokality bedlivě hlídat a případné přestupky okamžitě řešit," uvedl Drahný.

Správa parku omezení vstupu v minulých letech vydávala proto, že profesionální sběrači borůvek nešetrným sběrem masivně devastovali porosty a rušili klid zvěře. Omezení vstupu se každoročně týkalo asi desetiny rozlohy národního parku. Kromě nejcennějších lokalit se týkalo i druhé zóny parku a malé části třetí zóny, kde je normálně volný pohyb mimo cesty povolen.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist