https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/opatreni-proti-suchu-se-zrejme-rozsiri-snemovna-novelu-schvalila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Opatření proti suchu se zřejmě rozšíří, Sněmovna novelu schválila

18.9.2020 16:44 | PRAHA (ČTK)
Pozemkové úpravy umožňují podle zdůvodnění navrátit krajině ekologickou stabilitu a zmírnit dopady eroze tím, že se pozemky v určitém katastru nově uspořádají.
Pozemkové úpravy umožňují podle zdůvodnění navrátit krajině ekologickou stabilitu a zmírnit dopady eroze tím, že se pozemky v určitém katastru nově uspořádají.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Ristina121 / Good Free Photos
Vodohospodářská opatření k ochraně před suchem se zřejmě budou moci provádět ve více na sebe navazujících katastrálních územích. Jednoduché pozemkové úpravy nebudou v širší míře vyžadovat výměny nebo převody vlastnictví pozemků. Předpokládá to novela o pozemkových úpravách, kterou schválila Sněmovna. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu.
 

Dolní komora zrušila jedno z ustanovení zákona, které se týká vlastníků lesů nebo sadů na pronajatých státních pozemcích. Státní pozemkový fond nebude povinen prodat tyto pozemky majiteli trvalého porostu, který o to požádá. Nájemci budou moci pozemky získat až na základě nabídky fondu, přičemž jejich předkupní právo zůstane zachováno.

Poslanci také upravili bezúplatný převodu náhradních pozemků při restitucích. Oprávněné osoby budou mít na podpis smlouvy dva týdny. Při nedodržení nebude pozemkový úřad smlouvou vázán.

Pozemkové úpravy umožňují podle zdůvodnění navrátit krajině ekologickou stabilitu a zmírnit dopady eroze tím, že se pozemky v určitém katastru nově uspořádají. Novela by měla zajistit, že bude možné těmito úpravami reagovat na klimatické změny. Současná právní úprava neumožňuje efektivně řešit vodohospodářská a ekologická opatření ani opatření k ochraně půdy, stojí v důvodové zprávě.

Na propojení úprav bude dohlížet ústředí Státního pozemkového úřadu. "Ústředí posoudí a vyhodnotí v kontextu s regionálními potřebami a průzkumy terénu důvodnost a účelnost spojení více celých katastrálních území do obvodu pozemkových úprav," uvádí zdůvodnění. Návrh také uvádí, že pokud obec po dokončení společných zařízení získá státní majetek, nesmí jej prodat soukromníkovi bez souhlasu ústředí.

Poslankyně SPD Monika Jarošová neprosadila svůj návrh, aby se pozemkové úpravy vykonávaly také ve prospěch zahrádkářské činnosti. Sněmovna odmítla i lidoveckou úpravu, podle níž by vlastníci pozemků museli oznamovat Státnímu pozemkovému úřadu provedení meliorace. Státní pozemkový úřad by byl naopak povinen na žádost majitele pozemku zjistit, zda v něm v minulosti byly meliorační trubky k odvodu vody umístěny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist