https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/opatreni-svs-jsou-v-zajmu-bezpecnosti-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Opatření SVS jsou v zájmu bezpečnosti ČR

12.10.2001 16:50 | PRAHA (ČIA)
Omezením dovozů prasat z některých německých zemí sleduje ČR především vlastní bezpečnost z hlediska nákazové situace. V rozhovoru pro ČIA to dnes řekl tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben v reakci na včerejší rozhodnutí SVS.
 

"Česká republika má s klasickým morem prasat své zkušenosti, v domácích chovech se tato nemoc naposledy vyskytla v roce 1997, u černé zvěře v roce 1999. Od té doby je ČR prostá této nákazy, a protože od roku 1992 se u nás proti klasickému moru prasat nevakcinuje, vytvořili jsme pro naše obchodníky podmínky k úspěšnému exportu. Mrzí nás, že toho nedokáží využít," konstatoval Duben.

Kvůli výskytu klasického moru prasat ve spolkových zemích Dolní Sasko a Braniborsko zakázala ve čtvrtek 11. října SVS dovoz a tranzit domácích prasat i černé zvěře a výrobků z nich (s výjimkou produktů tepelně opracovaných). Konkrétně se jedná o zákaz importu a tranzitu živých prasat, spermatu, embryí a vaječných buněk, dovozu živočišných produktů pocházejících z prasat, do ČR se nesmí dovážet ani přes ní převážet ani černá zvěř.

O rozhodnutí SVS již byly podle Dubna informovány všechny okresní veterinární správy, městské veterinární správy a pohraniční veterinární kontrola.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist