https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/opava-si-pripomene-800-let-od-prvni-pisemne-zminky-lide-proto-vysadi-800-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Opava si připomene 800 let od první písemné zmínky, lidé proto vysadí 800 stromů

25.11.2023 00:32 | OPAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Opava si příští rok připomene 800 let od první písemné zmínky o městě, lidé či kolektivy proto vysadí 800 stromů. První dva minulý týden zasadili primátor se svými náměstky za asistence dětí z mateřské školy Pekařská u vstupu na novou lávku přes řeku Opavu v Městských sadech. ČTK to řekl Martin Kůs z tiskového odboru města.
 

Vysazení stromů je součástí dlouhodobého projektu, který má připomenout 800 let od první písemné zmínky o městě. Osm století existence bude Opava slavit v příštím roce, stromy se už ale začaly sázet letos. "Stromy se stanou součástí celého cyklu akcí, koncertů a dalších aktivit nesoucích onu magickou osmistovku," uvedl.

První osmistovkový strom symbolicky zasadili představitelé města s pomocí předškoláků. Další budou sázet obyvatelé města, podnikatelé či kolektivy zaměstnanců firem, různých spolků nebo i důchodců. "Zasazený strom bude možné registrovat na speciálním portálu, kde ho sázející umístí na konkrétní místo v mapě, vypíše jeho charakteristiku a jako důkaz o jeho existenci vloží rovněž fotodokumentaci. Následně k jeho vysazení a registraci dostane od města Opavy certifikát," uvedla k sázení stromů koordinátorka projektu Karin Kuo.

Podle ní sázející mohou svůj strom někomu věnovat. Například některé z osobností opavské minulosti či současnosti, příbuznému, potomku, události nebo čemukoli, co je s Opavou spojené. Strom musí být vysazen na soukromém pozemku na území Opavy nebo jejích městských částí. Stromy nelze vysadit například v parcích, Městských sadech či jiných veřejných prostorách. Může jít o strom listnatý či jehličnatý. Naopak túje, keře či živé ploty nebude možné registrovat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist