https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/oph-kritizuje-postup-policistu-v-lublanske-ulici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

OPH kritizuje postup policistů v Lublaňské ulici

25.9.2000 17:00 | PRAHA (ČIA)
Hlídky Občanských právních hlídek (OPH) registrují zřejmě neoprávněné perlustrování občanů i členů OPH před kanceláří Zeleného kruhu v Lublaňské ulici, kde sídlí některá občanská sdružení. Neodůvodněná kontrola totožnosti všech občanů vcházejících do domu se stala důvodem kritiky občanských iniciativ v domě i OPH, která podle dohody s Policií ČR budou nezávisle a nestranně posuzovat postup policejních složek v průběhu zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.
 

Podle OPH není důvod ke kontrole totožnosti všech občanů do domu vcházejících nebo vycházejících, který policisté uvádějí, oprávněným důvodem v souladu se zákonem. Hlídkující policisté nejdříve odpovídali na dotazy občanů i OPH odkazem na blíže neurčené probíhající opatření. Po chvíli změnili své důvody na podezření, že v domě jsou osoby, které pravděpodobně spáchaly trestný čin. OPH se však nepodařilo zjistit, o jaký trestný čin by se mělo jednat. Považuje proto argumentaci policistů za čistě účelovou.

Podle informací OPH, probíhaly stejným způsobem i kontroly cizích státních příslušníků, kterým však policisté nebyli schopni dostatečně jasně vysvětlit svůj postup, protože jim chybí jazykové znalosti. V současné chvíli byl zaznamenán podobný pokus strážníků městské policie o zřejmě neoprávněnou kontrolu totožnosti občanů v Ječné ulici.

OPH kritizuje a protestuje proti tomuto postupu policistů, který jim připomíná perlustrace z dob totalitní Veřejné bezpečnosti. Považuje je za neoprávněné policejní a úřední šikanování obyvatel.

O výše uvedeném postupu hlídkujících policistů informovali Občanské právní hlídky vedení Policie ČR. Jak se ČIA podařilo zjistit, nyní již probíhá kontrola totožnosti nikoli všech osob procházejících tamních průchodem jako dosud, nýbrž pouze vybraných osob. Podle informací z tiskového oddělení OPH, toho bylo dosaženo po intervenci organizací a OPH u zástupce ředitele Obvodního ředitelství Policie pro Prahu 2, pana Mikysky. PČR tvrdí, že účelem tohoto postupu je nalezení jisté hledané osoby, proto se kontrola omezuje na osoby, které zhruba odpovídají popisu údajně hledané osoby. OPH se však domnívá, že i toto zdůvodnění je pouze účelové.

Občanské právní hlídky (OPH) jsou projektem Ekologického právního servisu (EPS), Hnutí občanské solidarity a tolerance (HOST) a skupiny právníků, žurnalistů, aktivistů organizací zabývajících se lidskými právy a dalších jednotlivců různého postavení i zaměření. V rámci monitorování postupu policie při demonstracích a akcích občanských iniciativ se zaměří na kontrolu dodržování zákona zejména ze strany policie a represivních složek státu. Občanské právní hlídky tak hodlají působit jako nestranný pozorovatel, který se přímo neúčastní protestních akcí.

Občanské právní hlídky se dohodly s Policií ČR na vzájemné spolupráci. 8. září tohoto roku na jednání náměstka policejního prezidenta ČR pro neuniformovanou policii, Václava Jakubíka, se zástupci OPH bylo dohodnuto mj. i zřízení přímého informačního kanálu mezi PČR a OPH, přítomnost členů OPH jako obecných zmocněnců v místech, kde jsou osoby zadržovány a vzájemná informovanost o dění a postupu příslušných složek.


reklama

 
Andrea Kovárnová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist