https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/oprava-pamatniku-obetem-hor-v-krkonos-by-mela-trvat-do-konce-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Oprava Památníku obětem hor v Krkonoš by měla trvat do konce roku

6.8.2021 14:29 | PEC POD SNĚŽKOU (ČTK)
Památník obětem hor, stojící v sedle mezi Luční a Studniční horou při cestě od Výrovky na Luční boudu, prochází opravou.
Památník obětem hor, stojící v sedle mezi Luční a Studniční horou při cestě od Výrovky na Luční boudu, prochází opravou.
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) opravuje Památník obětem hor ve tvaru kaple v horském sedle mezi Luční a Studniční horou. Rekonstrukce se týká především střechy památníku, řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Omezení pro turisty spočívá v dočasném uzavření památníku, rekonstrukce by měla být dokončena do zimní sezony.
 

"Drobná kamenná stavba čelí snad nejdrsnějším klimatickým podmínkám v Česku, což se podepsalo na jejím stavu," řekl ČTK Drahný.

Po dobu opravy bude Památník pro veřejnosti uzavřený, interiér připomínající lidi, kteří v Krkonoších přišli o život, je dočasně demontován a uložen mimo staveniště.

"Památník je v tomto rozsahu rekonstruován zřejmě poprvé. Současný stav střechy a zatékání do ní již neumožnil objekt nechat zpřístupněný veřejnosti. Střešní konstrukce byla z betonu a v důsledku koroze výztuže betonové střechy, která byla již značně narušená, bylo nutné celou starou konstrukci zbourat a bude provedena nová, tak aby vzhled památníku zůstal zachován," uvedl Drahný.

Výsledná cena prací se podle něj bude odvíjet podle toho, jak náročná bude sanace zakrytých konstrukcí.

Památník obětem hor je v nadmořské výšce 1509 metrů u turistické cesty z Výrovky na Luční boudu. Původní stavba byla postavena na přelomu 18. a 19. století na počest Václava Rennera, který v roce 1798 nedaleko Luční boudy zemřel při svážení dřeva. Kolem místa s dnešním památníkem vedla od středověku obchodní Slezská cesta, jedna z nejstarších horských stezek v českých zemích. Vedla z Vrchlabí přes Strážné na hřebeny Krkonoš a dál do dnešního Polska. Od roku 1957 objekt slouží jako pietní místo k uctění obětí, které zemřely v Krkonoších, uvedli zástupci Správy KRNAP.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist