https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/oprava-rybnika-zlepsi-ochranu-obci-u-ase-proti-povodnim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Oprava rybníka zlepší ochranu obcí u Aše proti povodním

15.10.2016 14:25 | AŠ (ČTK)
Oprava bezpečnostního přelivu rybníka ve Vernéřově u Aše zlepší protipovodňovou ochranu Vernéřova a Dolních Pasek. Rada města Aše již na rekonstrukci vybrala zhotovitele a na investici 6,5 milionu korun město získalo dotaci. Práce začnou příští rok, dokončeny by měly být na jaře roku 2018. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.
 

"V současné době hrozí povodňové riziko pod hrází rybníku. To je způsobeno nedostatečnou kapacitou bezpečnostního přepadu nádrže a současně nedostatečnou bezpečností díla samotného rybníku," uvedl Vrbata.

Díky opravě se zvýší maximální průtok a zároveň se výrazně zlepší technický stav celého díla. Pro přilehlé obce to znamená zmenšení rozsahu případného zaplaveného území, zaplaveno by bylo i méně nemovitostí. Tím by se celkově zmenšily škody, které by povodeň ve Vernéřově a Dolních Pasekách mohla způsobit.

"V rámci projektu je naplánována nejen rekonstrukce bezpečnostního přelivu, zároveň bude dorovnána nivelita hráze, upraví se odtokové koryto od vypouštěcího zařízení a okolí hráze. Stavba by měla být dokončena 31. března 2018," doplnil mluvčí.

Původně byla rekonstrukce rybníka naplánována už na letošní rok, radnice se ale rozhodla ji odložit kvůli možnosti získat na ni dotaci. To se nakonec podařilo, z Operačního programu životní prostředí získá město 85 procent nákladů. Rybník, kterého se oprava týká, leží na toku potoka Bílý Halštrov.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist