https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/opravy-cest-uzavrou-v-krkonosich-nektere-turisticke-trasy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Opravy cest uzavřou v Krkonoších některé turistické trasy

29.5.2018 00:15 | VRCHLABÍ (ČTK)
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) letos opraví 27 úseků lesních cest a turistických chodníků v Krkonoších. Některé proto budou dočasně uzavřeny. / Ilustrační foto Krkonoš
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) letos opraví 27 úseků lesních cest a turistických chodníků v Krkonoších. Některé proto budou dočasně uzavřeny. / Ilustrační foto Krkonoš
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Správa KRNAP
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) letos opraví 27 úseků lesních cest a turistických chodníků v Krkonoších. Některé proto budou dočasně uzavřeny. Oznámil to mluvčí parku Radek Drahný. Většina uzavírek a omezení začne 1. června a potrvají do konce září. Řada z opravovaných úseků, jejichž celková délka je 30,5 kilometru, byla podle mluvčího v nevyhovujícím stavu. Mnohé byly poničeny přívalovými dešti.
 

Dočasně budou mimo provoz podle očekávání KRNAP některé strategické chodníky, kde není možno zachovat průchod pro turisty a zároveň provádět stavební práce. "Část uzavírek bude možné pohodlně obejít náhradní trasou a nebude to pro turisty znamenat významné ovlivnění jejich plánů. Jiné uzávěry ale budou pro plány turistů zásadní," řekl Drahný.

Turisty čekají v příštích měsících komplikace třeba na turistickém chodníku mezi Obří a Luční boudou přes Úpské rašeliniště, který bude po dobu prací zcela uzavřen. Správci parku kompletně vymění dřevěný poval. "S ohledem na možnost, obejít tento úsek po Jantarové cestě a pak po polském území, nepředstavuje nepřekonatelnou překážku. Podobná situace je na naučné stezce Černohorské rašeliniště, kde se také bude měnit poval, a bude proto dočasně zcela uzavřena," řekl Drahný. Opravy na chodníku mezi Obří a Luční boudu a na naučné stezce Černohorským rašeliništěm by měly začít 1. července.

Složitější bude situace například na trase Růžohorky - Sněžka. Tam práce začnou 20. června. Oprava cesty po takzvaných schodech bude v některých úsecích trvat několik let. V určitých etapách oprav nebude možno cestu použít, ani obejít. "Obdobná situace bude i na chodníku od boudy U Bílého Labe k Luční boudě. Uzávěry cest v takto frekventovaných místech budeme omezovat na minimum," uvedl Drahný. Důležité proto bude sledovat aktuální situaci o omezeních na cestách na webových stránkách parku krnap.cz.

Charakter oprav bude odpovídat typu dané cesty a jejímu poškození. Některé budou opravovány klasickou metodou štětování. Při štětování se kameny do cesty pokládají na výšku. Jedná se o staletími prověřenou techniku stavby cesty, která je pak velmi odolná vůči zátěži a povětrnostním vlivům. Na jiných místech se přistoupí ke kompletní výměně povalových chodníků. Na řadě míst budou správci parku provádět drobné opravy štěrkových cest nebo opravy živičných krytů vozovek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist