https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/opusteny-naftovy-vrt-je-hrozbou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Opuštěný naftový vrt je hrozbou

22.6.2001 13:39 | LANŽHOT (ČIA)
Přes 40 let starý naftový vrt u Lanžhota může podle některých odborníků v budoucnosti explodovat a zamořit blízké i vzdálenější okolí. Touto situací se proto začali zabývat pracovníci Okresního úřadu v Břeclavi. Pravděpodobnost erupce vrtu není v současné době taková, že by mělo hrozit bezprostřední nebezpečí. S přibývajícími roky ale hrozba poroste. Informoval o tom Jan Hluchý z referátu životního prostředí Okresního úřadu v Břeclavi.
 

V případě výbuchu by téměř 300 tisíc litrů slané vody, která je navíc kontaminovaná ropou, zatopilo chráněné území místních lužních lesů a zničilo celkový charakter lokality. "Protože jde o oblast přirozené akumulace vod, kde leží chráněná oblast řeky Moravy, znamená to ohrožení a případnou likvidaci rezervoáru pitné vody," upřesnil Hluchý.

Řešení stávající situace však komplikuje fakt, že jde o bezprizorný průzkumný vrt, který nebyl nikdy dokončen a nikdy se z něj netěžilo. Potřebných 17 milionů na likvidaci chce proto Okresní úřad získat od ministerstva životního prostředí. Letos, nejpozději v příštím roce by se mělo potřebné množství finančních prostředků najít," řekl Josef Matůšek ze zmíněného úřadu. Pokud se nepodaří sehnat peníze, poroste riziko případné havárie. Ta by měla i mezinárodní dopad, protože Dyje protéká nedalekým Rakouskem.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist