https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/oregonsti-farmari-kteri-obsadili-budovu-parku-se-chystaji-vzdat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Oregonští farmáři, kteří obsadili budovu parku, se chystají vzdát

11.2.2016 09:04 | SALEM (ČTK)
Ke složení zbraní již koncem ledna vyzval šéf skupiny Ammon Bundy (na ilustračním snímku), učinil tak po svém zadržení.
Ke složení zbraní již koncem ledna vyzval šéf skupiny Ammon Bundy (na ilustračním snímku), učinil tak po svém zadržení.
Poslední čtyři ozbrojení farmáři, kteří v americkém státě Oregon počátkem ledna na protest proti rozšiřování přírodní rezervace a uvěznění dvou místních rančerů spolu se svými druhy obsadili budovu správy parku, se ještě dnes chtějí vzdát. Informoval o tom list The Washington Post. Své rozhodnutí oznámili poté, co areál obklíčil americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI).
 

Ve středu odpoledne místního času (v noci na dnešek SEČ) agenti FBI obsadili barikády, které farmáři v okolí správní budovy postavili. Ozbrojenci následně ohlásili, že se bezpečnostní jednotky očividně připravují na útok. Později se ale díky vyjednávání napjatá situace uklidnila. FBI v prohlášení uvedla, že žádný přepad nechystá, neboť chce celou záležitost vyřešit poklidně.

"Nikdy nebylo zájmem FBI střetnout se s ozbrojenými okupanty jinak než prostřednictvím dialogu. FBI proto trpělivě a zdrženlivě vyjednává, aby situaci vyřešila v klidu," uvedl tento bezpečnostní úřad v prohlášení. "Nepadl jediný výstřel," dodal.

Zatím není známo, kdy přesně se poslední čtveřice chystá vzdát. Jeden z farmářů pouze sdělil, že to bude ráno (večer SEČ). Ke složení zbraní již koncem ledna vyzval šéf skupiny Ammon Bundy, učinil tak po svém zadržení. Bundyho a osm dalších zadržela policie, když odjeli z obsazených budov k setkání s místními občany.

Skupina několika desítek ozbrojených mužů a žen obsadila ústředí národní přírodní rezervace 2. ledna poté, co se oddělila z protestního pochodu asi 300 osob za propuštění dvou místních farmářů, Dwighta Hammonda a jeho syna Stevena. Ti byli odsouzeni k pěti letům vězení za žhářství na pozemcích, jež si pronajímali od státu. Odsouzení tvrdí, že pouze pálili plevel. Podle obžaloby se snažili zahladit stopy po nelegálním lovu.

Bundyho skupina, která si říká Občané za ústavní svobodu (CCF), požaduje propuštění dvou farmářů a předání federální půdy místním institucím.

Protest se koná v areálu národního parku Malheur, který byl podle Bundyho zřízen na pozemcích 100 bývalých rančů. Kdysi prosperující a bohatý okres podle něj kvůli zabírání značně zchudl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist