https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/orf-on-science-zlepseni-kvality-vzduchu-pomaha-lidskemu-zdravi-okamzite
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ORF ON Science: Zlepšení kvality vzduchu pomáhá lidskému zdraví okamžitě

20.4.2006 11:32 | PRAHA/VÍDEŇ (EcoMonitor)
Podle vědců zabývajících se výzkumem prachu mohou jeho jemné částice poškozovat nejen plíce, ale i celý lidský organismus. Zlepšení kvality ovzduší v regionu má podle nových zjištění vždy okamžitý pozitivní dopad. O této problematice informovali vědci na vídeňské konferenci „Jemný prach a zdraví“, kterou organizovala Rakouská akademie věd (ŐAW), píše ORF ON Science.
 

Teprve postupem času se zjistilo, jak velký dopad skutečně má jemný prach na lidské zdraví, vysvětluje Nino Kűnzli z Městského institutu pro lékařský výzkum v Barceloně. Kvůli jemnému prachu může dojít např. až k zánětu cévních stěn. Předmětem výzkumu jsou také oxidační změny v krvi, které jsou způsobovány především prachem uvolňovaným z dieselových motorů. Také tímto způsobem totiž může být poškozen celý organismus.

V současné době se vědci snaží zjistit, jaké jsou účinky konkrétních prachů na lidské tělo. Škodlivé účinky ale předpokládají prakticky u všech částic ve velikosti od 10 mikrometrů až po extrémně malé částice okolo 0,1 mikrometru.

Podle Kűnzliho je jakékoliv opatření vedoucí ke snížení množství prachu v ovzduší prospěšné, protože hladina nepoškozující lidské zdraví v podstatě neexistuje. Studie naopak zcela jednoznačně dokázala, že opatření realizovaná pro zlepšení kvality ovzduší mají okamžitý pozitivní dopad. Především u dětí jsou rychlá zlepšení dobře prokazatelná, což pravděpodobně souvisí s růstem plic. „Když bylo v Dublinu zakázáno topit uhlím, v následujícím roce znatelně klesla úmrtnost spojená se znečištěným ovzduším,“ tvrdí Kűnzli.

Jak by se ale lidé sami mohli proti prachové zátěži více či méně bránit, je stále věcí výzkumů. Zatím vědci zjistili pouze to, že tato zátěž má negativnější následky u lidí, kteří trpí obezitou.

Podle článku ORF ON Science ze dne 5.4.2006.


reklama

 
Vendula Maráková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist