https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/organicke-a-geneticke-plodiny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Organické a genetické plodiny

11.5.2000 13:45 | CHICAGO (VOA)
Dva nejrychleji se rozvíjející segmenty zemědělského průmyslu Spojených států jsou organicky pěstované plodiny a geneticky modifikované plodiny. Obrat obchodu s organicky pěstovanými plodinami nyní v USA činí 6 miliard dolarů. Geneticky modifikované potraviny představují daleko větší část zemědělské produkce Spojených států, avšak přehledy průzkumy naznačují, že se obliba těchto plodin u spotřebitelů trochu mění.
 

Na každoročním obchodním setkání Food Marketing Institute v Chicagu byla velká konferenční místnost svědkem diskuse zaměřené na pomoc maloobchodníkům s potravinami, aby tito dosáhli většího podílu na rychle se rozvíjejícím trhu s organickými plodinami. Prodej těchto plodin roste ve Spojených státech o zhruba 20% ročně. Dave Wagner z řetězce obchodů Wegman Foods prodává organické potraviny ve svých obchodech už asi 6 let.

"Je to životní styl. Ta představa, že pomáhají životnímu prostředí, (lidé) vnímají, že je to pro ně zdravější. Mléčné výrobky, zejména pro děti, bez jakýchkoliv růstových hormonů. Lidé se k nim obracejí, je to volba životního stylu."

Farmáři, kteří pěstují organické plodiny, tak činí bez používání pesticidů nebo herbicidů. Ke konci roku zavedou Spojené státy federální předpisy pro pěstování plodin, kterým můžeme říkat organické. Předpisy pro organické pěstování též zakážou používání odpadních vod při hnojení, stejně jako ozařování a genetické šlechtění výrobků.

Laurie Demeritt je zástupkyní společnosti Hartman Group, organizace ze státu Washington, která vede výzkum pro výrobce přírodních potravin. Podle ní by tyto federální předpisy - o něž průmysl produkující organické potraviny usiluje už roky - mohly ke konzumaci organických potravin přimět ještě více spotřebitelů.

"Nyní jsou zmateni skutečností, že v různých státech jsou organické potraviny odlišně označeny. Některé to nezajímá, nestarají se o to. Pro jiné, pro to skutečné jádro, je to důležitá známka toho, co se s organickými potravinami děje."

Farmáři pěstující organické plodiny bojovali proti tomu, aby geneticky modifikované plodiny byly označovány jako organické, a mohlo by se jim to vyplatit. Geneticky pozměněné potraviny, které mají odolat hmyzu a dalším škůdcům, představují okolo 15% produkce plodin USA, ale je to kontroverzních 15 procent. Některé evropské země odmítají ze Spojených států geneticky pozměněné plodiny dovážet. Jim Skiff, prezident illinoiské společnosti U-S Soy, říká, že jeho společnost nebude pěstovat plodiny s geneticky modifikovanými organismy, známé pod zkratkou GMO.

"Nyní, v minulém roce, se proti geneticky pozměněným (plodinám) vyslovilo Japonsko. V sojovém průmyslu je Japonsko zemí, která má velký vliv. Když Japonci řeknou, že nechtějí GMO, každý si toho všimne."

Ale biotechnologický průmysl se nevzdává. Zde je reklama washingtonské Council for Biotechnology Information.

Americký farmář bude produkovat zdravější obilí a africký farmář bude moci lépe zajistit svou rodinu, protože badatelé v oboru biotechnologie zkoušejí a zkoušejí nalézt nová řešení, řešení, která zlepší dnešní životy.

Biotechnologický průmysl se dočkal částečné podpory v dubnu, kdy National Academy of Sciences učinila závěr, že GMO plodiny jsou zřejmě bezpečné. Příznivci GMO zprávu brali jako důkaz, že obavy z těchto plodin jsou neoprávněné, zatímco kritici zprávu brali jako důkaz, že neznáme všechna rizika spojená s GMO.

Sóju pěstující farmář Dale Profit ze státu Ohio říká, že přibližně 60% procent jeho letošní sklizně bude geneticky pozměněno.

"Chápeme jejich starosti, ale také se ohlížíme na vědu. Dosud neznáme nikoho, kdo by měl jedinou vyrážku z GMO sojových bobů nebo z jakéhokoliv jiného GMO výrobku, které jsou na trhu už po několik let."

Některé společnosti se vyhýbají GMO plodinám mezi svými výrobky pouze proto, aby zůstali mimo současnou válku kolem genetických potravin. Jim Schillinger z iowské Whole Soy říká, že jeho řada sojových potravin nebude obsahovat geneticky upravené boby.

"Osobně si nemyslím, že by (genetické potraviny) byly tak veliké riziko, ale myslím, že musíme sledovat to, co chtějí zákazníci, a pokusit se jim v tom vyjít vstříc. Takže právě teď neprodáváme žádné GMO a příští rok budeme zapojeni do nějaké výroby organických potravin."

Podle zemědělských úředníků amerického středozápadu to vypadá, že farmáři oseli letos G-M-O sojovými boby a kukuřicí méně hektarů, nicméně říkají, že je to pravděpodobně jen přechodná situace než kontroverze utichne.

Průzkum, který prováděl Food Marketing Institute naznačuje, že 63% amerických spotřebitelů pravděpodobně kupuje geneticky modifikované potraviny. To je pokles ze 77% před čtyřmi lety. Podle Joe Smillie z Organic Trade Association jsou hlasy odpůrců GMO slyšet jak v obchodech s potravinami, tak ve Washingtonu.

"Nezapomeňme, že tato báječná ekonomika, v níž žijeme, je řízena spotřebiteli. Pokud spotřebitelé řeknou: "My to nechceme," tak se to nestane a nezáleží na tom, kolik lobbistů se potuluje na Capitol Hill."

GMO pěstitelům přinesl tento měsíc některé dobré zprávy. Clintonova administrativa oznámila, že nebude vyžadovat, aby potraviny nesly varující označení, že jsou geneticky pozměněny.


reklama

 
Michael Leland

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist