https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/organizace-greenpeace-zahajila-turne-pro-zachranu-velryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřOrganizace Greenpeace zahájila turné pro záchranu velryb

19.4.2004 15:46 | PRAHA (EkoList)
Aktivisté Greenpeace dnes nafouknutím obrovské velryby v Praze před Obecním domem zahájili čtrnáctidenní informační turné pro záchranu velryb. Akce se zůčastnili mj. i mořeplavec a odborník na kytovce Marek Tomin, režisér Steve Lichtag, autor celovečerního dokumentu o žralocích a herec Petr Vacek.
 

Greenpeace chce v době vstupu České republiky do Evropské unie (EU) získat podporu české veřejnosti i pro vstup do Mezinárodní velrybářské komise (IWC).

Aktivisté připravili tzv. "Výzvu politikům" se žádostí myšlenku ochrany velryb podpořit. "Snažíme se získat co nejvíce podpisů obyvatel České republiky pro ochranu velryb. Myslíme si, že tohle je krok, jak dát politikům najevo zájem Čechů o život v moři, přestože ČR žádné moře nemá. Nezbývá než doufat, že poslanci a senátoři a nakonec i pan prezident ochranu velryb podpoří," řekl EkoListu Marek Tomin, poradce Greenpeace pro otázky ochrany velryb.

O zrušení moratoria na lov kytovců usilují podle Tomina hlavně Japonsko, Norsko a Island, které velryby v současné době oficiálně loví. Naopak proti je například většina zemí EU, Spojené státy a Austrálie.

Návrh ministerstva životního prostředí na přístoupení k Mezinárodní úmluvě o regulaci velrybářství existuje již od března loňského roku, dosud se však nedostal na stůl vládního kabinetu.

"Vzhledem k tomu, že dodnes pořádně nevíme, kolik velryb zbývá po obrovských decimacích během dvacátého století, myslíme si, že je jedině dobré, když se i Česká republika připojí k zemím, které chtějí hájit životy velryb a nikoliv velryby zabíjet," uvedl Tomin.

Výzvu dosud podepsalo pět tisíc lidí včetně mnoha známých osobností jako Ivan Klíma, Petr Vacek, fotograf Ibra Ibrahimovič, písničkář Jaroslav Hutka, Martin Bursík, filosof Erazim Kohák, Marta Kubišová a řada dalších. Lze ji podepsat během informačního turné aktivistů u nafukovací velryby nebo na webových stránkách Greenpeace.

Během informačního turné budou probíhat promítání, přednášky a výstavy ze života velryb a delfínů. Po třídenním pobytu v Praze poputuje velryba do Plzně, Českých Budějovic, Pardubic, Brna, Ostravy a Olomouce. Veřejnost může navštívit informační stánky aktivistů vždy od 10 do 17 hodin.

"Naši slovenští kolegové rovněž usilují o to, aby Slovensko vstoupilo do Mezinárodní velrybářské komise. Vstup zvažuje také Polsko a Maďarsko, které již učinily téměř všechny potřebné kroky k tomu, aby se členy staly," poznamenal Tomin. "Po kampani v ČR předáme štafetu kolegům na Slovensko do Banské Bystrice, kde bude na festivalu Envirofilm uveden film Steva Lichtaga o velrybách," dodal.

"Nechceme, aby budoucí generace měly možnost vidět velryby jen v dobových dokumentárních snímcích. Když dopouštíme zabíjení velryb, je to jako bychom zabíjeli sami sebe," prohlásil režisér Steve Lichtag. "Nemáte šanci, my je nedáme, protože svět jde dopředu, nejde dozadu, nedovolíme, aby se svět začal točit obráceně," vzkázal Lichtag závěrem velrybářům.

Zleva Václav Vašků, tiskový mluvčí Greenpeace ČR, Marek Tomin, režisér Steve Lichtag a herec Petr Vacek.
Zleva Václav Vašků, tiskový mluvčí Greenpeace ČR, Marek Tomin, režisér Steve Lichtag a herec Petr Vacek.
U dodávky Greenpeace lze získat informace o lovu velryb a podepsat výzvu politikům.
Zleva Václav Vašků, tiskový mluvčí Greenpeace ČR, Marek Tomin, režisér Steve Lichtag a herec Petr Vacek.
Velryba před obecním domem.
Zleva Václav Vašků, tiskový mluvčí Greenpeace ČR, Marek Tomin, režisér Steve Lichtag a herec Petr Vacek.
Zleva Václav Vašků, tiskový mluvčí Greenpeace ČR, Marek Tomin, režisér Steve Lichtag a herec Petr Vacek.
Aktivisté Greenpeace připravili pro veřejnosti informační tabule.
Lidé podepisující petici.
Nafouknutá velryba před Obecním domem.
Nafouknutá velryba před Obecním domem.
Aktivistky Greenpeace podpírající velrybu.
Greenpeace dnes v Praze zahájil dvoutýdenní informační turné pro záchranu velryb.
Foto: Jan Šatoplet/EkoList

reklama

 
Jan Šatoplet

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist