https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ornitologove-kvuli-mrazum-je-potreba-prikrmovat-ptaky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ornitologové: Kvůli mrazům je potřeba přikrmovat ptáky

1.3.2018 07:30 | OLOMOUC (ČTK)
Přikrmováním mohou lidé pomoci nejvíce ptákům jako je sýkora koňadra a modřinka, zvonek zelený, vrabec domácí, vrabec polní a kos černý. Jde o nejčastější návštěvníky krmítek. Na krmítkách by se podle odborníků měly v těchto dnech objevit především semínka slunečnice a drcené vlašské ořechy. V menší míře je možné přidat semena máku, řepky, prosa, loupaného ovsa a pšenice. / Ilustrační foto
Přikrmováním mohou lidé pomoci nejvíce ptákům jako je sýkora koňadra a modřinka, zvonek zelený, vrabec domácí, vrabec polní a kos černý. Jde o nejčastější návštěvníky krmítek. Na krmítkách by se podle odborníků měly v těchto dnech objevit především semínka slunečnice a drcené vlašské ořechy. V menší míře je možné přidat semena máku, řepky, prosa, loupaného ovsa a pšenice. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | ArnicaBackstrom / Pixabay.com
Ornitologové v souvislosti s mrazivými teplotami apelují na přikrmování ptáků. Podle nich má v těchto dnech největší význam, potrava z krmítek může ptákům i zachránit život. Pomoci by měli lidé i vodním ptákům, kterým silné mrazy pokryly většinu vodních ploch ledem. Jde především o labutě a kachny divoké, ale i racky či lysky, řekl včera místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.
 

Přikrmováním mohou lidé pomoci nejvíce ptákům jako je sýkora koňadra a modřinka, zvonek zelený, vrabec domácí, vrabec polní a kos černý. Jde o nejčastější návštěvníky krmítek. "Ptáci nejsou na krmítkách životně závislí, ale rádi si přilepší potravou ze snadno dostupného zdroje. Ale pokud nastanou kruté mrazy s větrem a námrazou, potrava z krmítek jim může zachránit i život," míní Šafránek.

Na krmítkách by se podle odborníků měly v těchto dnech objevit především semínka slunečnice a drcené vlašské ořechy. V menší míře je možné přidat semena máku, řepky, prosa, loupaného ovsa a pšenice. "Tam, kde krmítko navštěvují výhradně vrabci domácí nebo vrabci polní, je vhodné jim přilepšit strouhankou ze suchého bílého pečiva," doplnil místopředseda Moravského ornitologického spolku.

Ojediněle se u krmítek objevují čížci lesní, stehlíci obecní, sýkora uhelníček, sýkora babka, brhlík lesní, pěnkavy či drozdi a strakapoudi. "Pro kosy, kvíčaly, cvrčaly a brkoslavy jsou největší pochoutkou jablka a plody jeřabin. Sýkorky, brhlíky a strakapoudy spolehlivě přiláká zavěšený hovězí lůj nebo lojová koule," uvedl ornitolog.

Pomoci by měli lidé v těchto mrazivých dnech také ptákům žijících volně v přírodě. Jde o vodní ptactvo, které má nyní vodní plochy pokryté ledem. "Vodní ptáci, kteří u nás zůstali přes zimu, obsadili poslední úseky nezamrzlých vodních toků a jsou vděčni za potravu, kterou jim lidé nosí. Na zimovištích vodních ptáků ve městech se v těchto dnech vyskytují především labutě velké a kachny divoké. Ojediněle i lysky černé, racci chechtaví, bouřní i bělohlaví, poláci, hvízdáci, ostralky nebo kachničky mandarínské," dodal Šafránek.

Nejvhodnější potravou pro vodní ptáky jsou menší kousky nakrájeného nebo rozlámaného vysušeného bílého pečiva a chleba. Vhodnou potravou pro ně jsou i semena pšenice, ovsa a kukuřice, slupky jablek a zbytky zeleniny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist