https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ornitologove-pripravili-pro-nevidome-unikatni-vychazky-do-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ornitologové připravili pro nevidomé unikátní vycházky do přírody

31.7.2018 00:35 | PRAHA (ČTK)
Nevidomí a zrakově handicapovaní mají přitom v poznávání přírody jednu velkou výhodu - dokážou se daleko lépe soustředit na zvukové vjemy, lépe rozlišovat jemné detaily zvuků, a to je právě u ptáků a netopýrů nesmírně důležité pro jejich správné určení. / Ilustrační foto
Nevidomí a zrakově handicapovaní mají přitom v poznávání přírody jednu velkou výhodu - dokážou se daleko lépe soustředit na zvukové vjemy, lépe rozlišovat jemné detaily zvuků, a to je právě u ptáků a netopýrů nesmírně důležité pro jejich správné určení. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | sony242 / Pixabay
Krásy české přírody mohou poznávat i zrakově postižení. Sérii vycházek pro ně připravila Česká společnost ornitologická za podpory ministerstva životního prostředí. Ornitologové při nich učí nevidomé poznávat hlasy přírody a zároveň se v pilotním projektu od zrakově postižených sami učí, jak podobné vycházky vést. První už se před týdnem konala v Praze, dnes v podvečer se do zpěvu ptáků zaposlouchají nevidomí ve Zlíně a následovat budou akce v Olomouci, Přerově a opět v Praze.
 

"Každý profesionální ornitolog i nadšený milovník přírody moc dobře ví, že znát a dobře rozlišovat hlasy ptáků je minimálně stejně důležité jako je poznávat v dalekohledu," podotkl Evžen Tošenovský z České společnosti ornitologické. Právě nevidomí a zrakově handicapovaní mají přitom v poznávání přírody jednu velkou výhodu - dokážou se daleko lépe soustředit na zvukové vjemy, lépe rozlišovat jemné detaily zvuků, a to je právě u ptáků a netopýrů nesmírně důležité pro jejich správné určení.

U netopýrů je podle Tošenovského akustické sledování a určování druhů podle zvuků dokonce ještě daleko důležitější. "Je k němu ovšem zapotřebí speciální technické vybavení - ultrazvukový detektor - a právě ten si budou moci nevidomí účastníci našich speciálních vycházek také vyzkoušet," přiblížil program vycházky Tošenovský, který se kromě ptáků zabývá i výzkumem a ochranou netopýrů.

Aktuální projekt vycházek pro nevidomé je pro ornitologickou společnost pilotní a propojuje popularizaci přírodních věd se sociální problematikou zrakově postižených. O exkurze do přírody za hlasy ptáků je mezi zrakově postiženými velký zájem. "První dva termíny těchto speciálních vycházek byly v předstihu plně obsazené," uvedla společnost v tiskové zprávě. "Budeme velmi vděční, pokud nás aktivní jednotlivci, ale i organizace pracující s nevidomými a zrakově postiženými kontaktují a pomohou nám naše vycházky co nejlépe připravit," sdělila Katarina Slabeyová, která má v ornitologické společnosti na starosti organizaci tradičních akcí pro veřejnost.

Na samotné vycházky pro zrakově postižené naváže workshop pro organizátory tradičních vycházek, zúčastní se ho i specialista na komunikaci s nevidomými. Pro zrakově postižené také ornitologové vytvoří terénní příručku pro určování ptáků v Braillově písmu.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist