https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/osn-planuje-kontrolu-tankeru-u-jemenu-z-nehoz-hrozi-unik-ropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

OSN plánuje kontrolu tankeru u Jemenu, z něhož hrozí únik ropy

26.11.2020 00:55 | SANA (ČTK)
Na tankeru je přes milion barelů ropy a podle OSN by její případný únik mohl být až čtyřikrát větší než v případě havárie Exxonu Valdez v roce 1989, kdy do vod u Aljašky vyteklo 100 000 tun ropy. Ilustrační obrázek
Na tankeru je přes milion barelů ropy a podle OSN by její případný únik mohl být až čtyřikrát větší než v případě havárie Exxonu Valdez v roce 1989, kdy do vod u Aljašky vyteklo 100 000 tun ropy. Ilustrační obrázek
Foto | Joaquim Procopio / Flickr.com
Jemenští povstalci dali OSN dlouho očekávané povolení k návštěvě a kontrole opuštěného tankeru u jemenského pobřeží. Podle odborníků hrozí, že z plavidla unikne velké množství ropy do Rudého moře. Tým OSN by měl k tankeru dorazit koncem ledna či začátkem února, napsala agentura Reuters s odvolánín na mluvčího OSN.
 

Tanker FSO Safer starý 46 let kotví u jemenského přístavu Hudajdá, který kontrolují Húsíové. Plavidlo neprošlo prakticky žádnou údržbou od vypuknutí války před pěti lety mezi Húsíi podporovanými Íránem na straně jedné a jemenskou vládou s podporou koalice v čele se Saúdskou Arábií na straně druhé. Na tankeru je přes milion barelů ropy a podle OSN by její případný únik mohl být až čtyřikrát větší než v případě havárie Exxonu Valdez v roce 1989, kdy do vod u Aljašky vyteklo 100 000 tun ropy.

Ropa z tankeru FSO Safer by podle OSN mohla ohrozit nejen mořskou faunu a flóru, ale mohla by mít dopad také na život místních lidí a přerušit dodávky humanitární pomoci, upozornila zpravodajská stanice BBC. Válka v Jemenu si přitom vyžádala již 100.000 životů a způsobila humanitární problémy, které OSN hodnotí jako nejhorší současnou krizi na světě. Generální tajemník OSN António Guterres nedávno varoval, že v Jemenu bezprostředně hrozí propuknutí největšího hladomoru na světě za uplynulá desetiletí.

Jemenští Húsíové povolili OSN přístup k tankeru již v červenci, dřívější dohoda ale nebyla realizována. Současné pozvání má formu oficiálního dopisu od húsíjského ministra zahraničí. "Jde o důležitý krok vpřed v této kriticky důležité věci," sdělil mluvčí OSN Stéphane Dujarric. OSN nyní plánuje zhodnotit stav plavidla a zajistit jeho lehkou údržbu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist