https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/osobni-vlaky-cd-denne-ujedou-pres-275-tisic-kilometru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Osobní vlaky ČD denně ujedou přes 275 tisíc kilometrů

4.8.2001 11:56 | PRAHA (ČIA)
V průměru 7261 vlaků osobní přepravy všech kategorií vypraví denně České dráhy (ČD). Každý den tyto soupravy ujedou v průměru 275 780 kilometrů. Zeměkouli by po rovníku vlaky ČD denně objely téměř sedmkrát. ČIA to sdělil vedoucí tiskového oddělení ČD Petr Šťáhlavský.
 

Jak dále uvedl, za rok ujedou osobní vlaky téměř sto milionů kilometrů a urazí tak vzdálenost rovnou dvěma třetinám cesty mezi Zemí a Sluncem. "Téměř 45 procent výkonů osobní přepravy je přitom realizováno ekologicky příznivější elektrickou trakcí," upozornil Šťáhlavský.

Pokud jde o nákladní přepravu, přepraví ČD denně v průměru 246 tisíc tun zboží. "Pokud bychom chtěli tento objem přepravit po silnici, vyjelo by denně na naše silnice téměř 10 tisíc kamionů o nosnosti 25 tun," pokračoval dále Šťáhlavský. Podle jeho slov by to bylo za rok více než tři a půl milionu kamionů. "Toto množství těžkých aut by každý rok zamořilo naše životní prostředí navíc o přibližně 60 tisíc tun exhalací," dodal.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist