https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostatky-nosorozce-zamby-poputuji-z-usti-do-muzea-v-protivine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostatky nosorožce Zamby poputují z Ústí do muzea v Protivíně

1.8.2019 00:19 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Do Zoologického muzea a galerie Protivín poputují ostatky samice nosorožce Zamby (na snímku), kterou museli nedávno kvůli zdravotním komplikacím utratit v Zoologické zahradě v Ústí nad Labem.
Do Zoologického muzea a galerie Protivín poputují ostatky samice nosorožce Zamby (na snímku), kterou museli nedávno kvůli zdravotním komplikacím utratit v Zoologické zahradě v Ústí nad Labem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | zoousti.cz
Do Zoologického muzea a galerie Protivín poputují ostatky samice nosorožce Zamby, kterou museli nedávno kvůli zdravotním komplikacím utratit v Zoologické zahradě v Ústí nad Labem. Rohy zřejmě dostanou vědci. Zoo jedná s Univerzitou Karlovou a Akademií věd ČR o jejichž využití pro výzkumně-ochranářské účely. V tiskové zprávě o tom včera informoval ředitel zoo Roman Končel.
 

Ředitel zoo zároveň odmítl spekulace o tom, že by zoo ostatky poskytla soukromé firmě k rozprodeji. "Spekulace o ceně ostatků na černém trhu jsou zcela irelevantní, jelikož zoologická zahrada o takové možnosti nemůže ani v nejmenším uvažovat," zdůraznil ředitel zahrady.

O Zambu přišla ústecká zoo před týdnem. Osmačtyřicetiletou samici nosorožce tuponosého, která byla v Evropě čtvrtá nejstarší, museli minulé pondělí uspat, když jí kvůli kolice selhal organismus. Zamba pocházela z přírodní rezervace Umfolozi, odchycena byla asi jako dvouletá v roce 1972. Poté přicestovala s ostatními nosorožci do zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem a v roce 1980 se přestěhovala s další samicí Sašou a samcem Danem do ústecké zoo. Po jejich úhynu v roce 2008 tam žila sama.

V minulosti už ústecká zoo ostatky nosorožců Dana a Saši poskytla vždy muzeu v Protivíně, které je registrováno v Centrální evidenci sbírek Ministerstva kultury ČR. Muzeum se specializuje na obratlovce a má dokonce trvalou expozici Nosorožci - pamětníci třetihor. "Toto muzeum se o poskytnuté exempláře vzorně stará, o převzetí ostatků Zamby projevilo vážný zájem," řekl Končel. Zařazení ostatků Zamby do expozice, jejíž význam překračuje nejen české, ale i evropské hranice a dosahuje celosvětového významu, je podle něj jejím důstojným a hodnotným uctěním.

Protivínské muzeum se podle Končela zavázalo uhradit náklady související s potřebnými procesy k vystavení ostatků, které mohou přesáhnout milion korun. Navíc slíbilo zoo finanční příspěvek. O částce se jedná. Ostatky Zamby předá zoo muzeu bez rohů, pouze s jejich odlitky. Protože rohy nosorožců jsou na černém trhu velmi ceněné, přijala zoologická zahrada bezpečnostní opatření a rohy uložila na zvlášť bezpečném místě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist