https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostrava-chce-vyhodnotit-opatreni-proti-klinence
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostrava chce vyhodnotit opatření proti klíněnce

31.8.2017 01:00 | OSTRAVA (ČTK)
Klíněnka jen na území Ostravy ohrožuje téměř 1500 stromů. Larvy požírají listy, které žloutnou a opadávají, strom tak slábne a v průběhu několika let může zcela uschnout. Město chce v následujícím období zjistit, zda byla technologie účinná, a mohlo by ji tak v případě potřeby dále využívat. / Na obrázku jsou listy napadené klíněnkou.
Klíněnka jen na území Ostravy ohrožuje téměř 1500 stromů. Larvy požírají listy, které žloutnou a opadávají, strom tak slábne a v průběhu několika let může zcela uschnout. Město chce v následujícím období zjistit, zda byla technologie účinná, a mohlo by ji tak v případě potřeby dále využívat. / Na obrázku jsou listy napadené klíněnkou.
Foto | Rafał Konieczny / Wikipedia Commons
Ostrava chce na podzim vyhodnotit efekt speciálního ošetření proti klíněnce jírovcové, která na území města ohrožuje kaštany. Za jejich ošetření, které začalo na jaře, zaplatilo město téměř 1,65 milionu korun bez DPH, řekl včera novinářům primátor Tomáš Macura (ANO).
 

"Původně jsme předpokládali, že bude ošetřeno 1446 stromů. Nakonec jich mikro-injektáží prošlo 1405. Odborně ošetřeny nebyly pouze ty stromy, u nichž byl v terénu shledán nevyhovující zdravotní stav nebo nevyhovovalo jejich stáří," uvedla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Kaštany město nechalo ošetřit specializovanou firmou, a to formou takzvané mikro-injektáže, kdy se pomocí speciálního přístroje do předem připravených vývrtů vpravuje účinná látka. Strom následně pomocí vodivých pletiv transportuje látku do všech svých orgánů.

"Aplikovaná látka strom nijak neohrožuje, naopak ho chrání proti nežádoucím účinkům klíněnky jírovcové. Účinnost tohoto ošetření je dva roky, poté je vhodné stromy znovu přeinjektovat," uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Klíněnka jen na území Ostravy ohrožuje téměř 1500 stromů. Larvy požírají listy, které žloutnou a opadávají, strom tak slábne a v průběhu několika let může zcela uschnout. Město chce v následujícím období zjistit, zda byla technologie účinná, a mohlo by ji tak v případě potřeby dále využívat.

U každého ošetřeného stromu byly zároveň sesbírány dendrometrické údaje jako výška stromu, výška spodního okraje koruny, průměr kmene a koruny, či fyziologické stáří, které byly společně s fotodokumentací a s provedeným hodnocením stromu zaneseny do veřejně přístupného portálu www.stromypodkontrolou.cz. Pořízené údaje budou sloužit k následnému porovnání stavu stromů během podzimního vyhodnocení účinků ošetření. Město ale očekává, že hlavní efekt se projeví během příštího roku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist