https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostrava-chysta-promenu-dvou-oddechovych-lokalit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostrava chystá proměnu dvou oddechových lokalit

15.6.2017 07:00 | OSTRAVA (ČTK)
Ostrava u příležitosti zahájení šesté ministerské konference Světové zdravotnické organizace (WHO) oznámila svou kandidaturu na Evropské zelené město 2020 (European Green Capital 2020). Přihlášku do prestižní soutěže Evropské komise chce město podat letos v říjnu. / ilustrační foto
Ostrava u příležitosti zahájení šesté ministerské konference Světové zdravotnické organizace (WHO) oznámila svou kandidaturu na Evropské zelené město 2020 (European Green Capital 2020). Přihlášku do prestižní soutěže Evropské komise chce město podat letos v říjnu. / ilustrační foto
Ostrava chystá rozsáhlou proměnu lesoparku Benátky a Hulváckého kopce a také úpravu Pustkoveckého údolí. Obě území by mohla být proměněna nejpozději v roce 2019. Předpokládané náklady jsou zhruba 125 milionů korun, řekla včera novinářům náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).
 

Zanedbaný lesopark Benátky a Hulvácký kopec se po revitalizaci promění na odpočinkovou a sportovní zónu. Lesopark na rozhraní obvodů Mariánské Hory a Hulváky a Nová ves čeká nejen úprava zeleně, ale i rekonstrukce pěších cest nebo vybudování lávek přes ulice Plzeňská a 28. října tak, aby byl park lépe dostupný. Proměna území bude stát okolo 100 milionů korun.

"Je to akce většího rázu, protože je tam více stavebních objektů, je tam více úprav lesních cest, ale například i stavba parkoviště," uvedla Šebestová. V plánu je i úprava veřejného osvětlení nebo dvou rybníků, ale i dobudování mobiliáře a herních prvků. V místě by navíc měla být nová restaurace, v lokalitě stávala restaurace už v minulosti. Město ale zvažuje, že plochu pro ni jen připraví a nabídne ji soukromému investorovi.

"Právě připravujeme zakázku na vypracování projektové dokumentace. Celková plocha řešeného území je 23,7 hektaru. Předpokládaný termín zpracování projektové dokumentace je srpen příštího roku a realizaci plánujeme v letech 2018 a 2019," uvedla Šebestová.

Atraktivnější podoby by se mělo dočkat také Pustkovecké údolí, jehož proměnu město připravuje ve spolupráci s městskými obvody Poruba a Pustkovec. Území v nivě Pustkoveckého potoka se nachází mezi ulicemi 17. listopadu a Martinovská. Cílem projektu je rozšíření rekreačního vyžití. Pro rodiny s dětmi v údolí přibude například vodní hřiště napájené ze studny, které bude na ploše zhruba 500 metrů čtverečních. Bude tvořeno různými typy korýtek s herními prvky. V jedné z částí údolí má být vyhlídka, v další pak travnaté místo pro pikniky. Park doplní kamenné zídky s odpočívadly osazené trvalkami. V lokalitě město plánuje i revitalizaci potoka či odbahnění rybníku.

Ostrava v úterý u příležitosti zahájení šesté ministerské konference Světové zdravotnické organizace (WHO), která se až do čtvrtka koná v Ostravě, oznámila svou kandidaturu na Evropské zelené město 2020 (European Green Capital 2020). Přihlášku do prestižní soutěže Evropské komise chce město podat letos v říjnu. Primátor Tomáš Macura (ANO) včera novinářům řekl, že právě na obdobné projekty by se město do budoucna chtělo zaměřit.

"Součástí té strategie je představit celou řadu takzvaných zelených projektů, které by sloužily k tomu, aby se ve městě zvýšila plocha funkční zeleně, tedy pro relax obyvatel," uvedl Macura.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martina Helánová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist