https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravska-spolecnost-na-recyklaci-odpadu-dostala-od-cizp-pokutu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravská společnost na recyklaci odpadů dostala od ČIŽP pokutu

24.9.2019 00:07 (ČTK)
Ostravská společnost Ecopac, která se zabývá recyklací odpadů, dostala od ČIŽP pokutu 200.000 korun. / Ilustrační foto
Ostravská společnost Ecopac, která se zabývá recyklací odpadů, dostala od ČIŽP pokutu 200.000 korun. / Ilustrační foto
Foto | ČIŽP / Wikimedia Commons
Ostravská společnost Ecopac, která se zabývá recyklací odpadů, dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu 200.000 korun. Důvodem bylo opakované skladování stovek tun plastového odpadu mimo kontejnery. Řekla to zastupující mluvčí inspekce Jana Jandová. Vyjádření firmy se zjišťuje.
 

"Firma ve svém recyklačním středisku v Ostravě-Kunčičkách shromažďovala plastové odpady ve slisovaných balících na venkovní ploše kolem haly. To ale bylo v jednoznačném rozporu se schváleným provozním řádem zařízení, podle kterého měly být tyto odpady vždy v kontejnerech uvnitř haly nebo na manipulačních plochách," uvedla Jandová.

Inspektoři společnost kontrolovali v dubnu 2019 kvůli výskytu nadměrného množství much v blízkosti jejího areálu. Později se potvrdilo, že mouchy lákaly volně uložené balíky s plastovým odpadem. "Při kontrole vyplynulo, že bylo venku nepovoleně shromažďováno víc jak 1700 tun plastového odpadu. Firma tak porušila svou základní povinnost provozovat zařízení podle schváleného provozního řádu," řekl ředitel ostravského oblastního inspektorátu ČIŽP Karel Kozubek.

Podle něj to nebylo první pochybení firmy. V roce 2018 jí inspektoři uložili pokutu 50.000 korun za stejné porušení zákona o odpadech. "Tehdy jsme při kontrole našli venku mimo kontejnery 1380 tun odpadů. Pochybení se nyní opakovalo a odpadů shromážděných venku bylo ještě o 320 tun více. Proto jsme přistoupili k uložení výrazně vyšší pokuty," vysvětlil Kozubek.

Proti pokutě se podle něj společnost neodvolala, rozhodnutí je tak pravomocné.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist