https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravska-zoo-chce-upozornit-na-problematiku-biodiverzity
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravská zoo chce upozornit na problematiku biodiverzity

7.2.2018 14:29 | OSTRAVA (ČTK)
Zoo se zaměřila například na budování ptačích budek, vytvářela líhniště pro plazy, hmyzí hotely, čmelíny nebo třeba štěrbiny pro menší savce. Jen za poslední dva roky bylo v zahradě vysázeno 12.000 keřů. / Ilustrační foto
Zoo se zaměřila například na budování ptačích budek, vytvářela líhniště pro plazy, hmyzí hotely, čmelíny nebo třeba štěrbiny pro menší savce. Jen za poslední dva roky bylo v zahradě vysázeno 12.000 keřů. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Povodí Odry
Ostravská zoologická zahrada se chce více věnovat osvětě v oblasti zachování biodiverzity, tedy udržení biologické rozmanitosti žijících organismů. Sama zahrada jen loni přijala zhruba 300 opatření, která přispěla právě k zachování biodiverzity. Novinářům to dnes řekli pracovníci zoo.
 

"Biodiverzita je poměrně široké téma, ale stále aktuálnější, protože některé studie, které třeba probíhaly v Německu nebo v Severní Americe, ukazují, že za posledních několik desítek let obrovským způsobem ubylo množství hmyzu, na což navazuje i úbytek hmyzožravého ptactva," řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková. Odborníci předpokládají, že obdobná situace bude také v Česku, což považují za alarmující.

Areál zoo se rozkládá na ploše zhruba 100 hektarů na území Velkého ostravského lesa, a je tak velmi rozmanitý. Obývá ho i množství volně žijících druhů zvířat, ať už jde o hmyz, obojživelníky či ptáky.

"Už dříve jsme se snažili vytvářet prostředí pro zvířata i rostliny, abychom zvýšili jejich početnost. Loni jsme v těchto aktivitách tak trochu akcelerovali," uvedla Nováková. Členem týmu zoo se totiž stal dlouholetý biolog a ornitolog Otakar Závalský, který zahradě s aktivitami směřujícími k zachování biodiverzity pomáhá.

Zoo se tak zaměřila například na budování ptačích budek, vytvářela líhniště pro plazy, hmyzí hotely, čmelíny nebo třeba štěrbiny pro menší savce. Jen za poslední dva roky bylo v zahradě vysázeno 12.000 keřů.

Podobná opatření mohou podle Novákové zavádět i lidé třeba na svých zahradách či terasách, na což je chce zoo upozornit. "Velice důležitým aspektem je být vzorem pro návštěvníky a širokou veřejnost. Na našich 100 hektarech toho moc nezmůžeme, ale je třeba tu myšlenku šířit dál. Chtěli bychom na několika příkladech ukázat, že pomoci přírodě může být opravdu velice jednoduché," řekla Nováková.

Zoo letos chystá i několik akcí, kde chce téma biodiverzity více představit. Chystá se třeba Den pro hmyz, Den pro včely či Den pro les. Téma ochrany biodiverzity bude obsaženo třeba i ve vědomostních soutěžích pro žáky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martina Helánová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist