https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravska-zoo-chova-nejvetsi-stado-ohrozenych-onageru-v-evrope
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravská zoo chová největší stádo ohrožených onagerů v Evropě

9.7.2019 00:07 | OSTRAVA (ČTK)
Ostravská zoologická zahrada má největší stádo vzácného asijského osla onagera v Evropě a druhé největší na světě.
Ostravská zoologická zahrada má největší stádo vzácného asijského osla onagera v Evropě a druhé největší na světě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ZOO Ostrava
Ostravská zoologická zahrada má největší stádo vzácného asijského osla onagera v Evropě a druhé největší na světě. Aktuálně čítá 13 jedinců a letos v něm přibyla tři mláďata. Novinářům to minulý týden sdělila mluvčí zoo Šárka Nováková. Vzácní lichokopytníci jsou ve volné přírodě na pokraji vyhubení.
 

"Přežívá posledních 500 až 600 jedinců, takže chov v zoologických zahradách může být do budoucna jedinou šancí na zachování onagerů pro příští generace. V Ostravě se onageři na rozdíl od jiných chovatelů pravidelně rozmnožují," řekla Nováková.

Ostravské stádo má nyní jednoho chovného samce, šest chovných samic, tři loni narozené samičky a tři letošní mláďata. Jde o jednoho samce a dvě samice. "Porody všech letošních mláďat se udály v průběhu června a proběhly bez komplikací a nutné asistence ze strany chovatelů. Všechny samice rovněž o své potomky příkladně pečují," doplnila mluvčí.

Stádo včetně mláďat mohou návštěvníci pozorovat z bezprostřední blízkosti při projížďce ostravským safari. Onageři obývají druhý ze tří rozsáhlých výběhů, tzv. Persii. Výběh s nimi sdílí samčí skupina jiného vzácného druhu, a to daňka mezopotámského.

Onager je ze všech pěti poddruhů asijského osla tím nejohroženějším. V současnosti už žije pouze v Íránu, kde je častou obětí pytláků. Stádo onagerů je tvořeno především klisnami a hříbaty, zatímco hřebci se ostatních spíše straní a hájí své teritorium.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist