https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravska-zoo-odchovava-mlade-nejohrozenejsi-zebry-grevyho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravská zoo odchovává mládě nejohroženější zebry Grévyho

30.7.2020 14:17 | OSTRAVA (ČTK)
Ostravské zahradě se dosud podařilo odchovat 20 mláďat.
Ostravské zahradě se dosud podařilo odchovat 20 mláďat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Ostrava
Ostravská zoologická zahrada odchovává mládě vzácné zebry Grévyho, která je největším a také nejohroženějším druhem tohoto zvířete. Samečka porodila zkušená osmiletá samice, která se o svého potomka příkladně stará, řekla ČTK mluvčí zoo Šárka Nováková.
 

Stádo zeber Grévyho, jejichž chovu se zahrada věnuje už od roku 1973, nyní čítá šest zvířat - jeden chovný samec, čtyři samice a mládě. Zebra s nejjemnějším pruhováním je v přírodě ohrožena hlavně kvůli proměně svého přirozeného prostředí, kdy se půda využívá jako pastvina pro dobytek, který navíc obsazuje také vodní zdroje. "Silná populace je však chována v zoologických zahradách," uvedla Nováková. Ostravské zahradě se dosud podařilo odchovat 20 mláďat.

Mluvčí připomněla, že u výběhu afrických zvířat, kde se zebry nacházejí, byl nainstalován model vyhynulé zebry kvagy v životní velikosti. "Původně byla tato zebra, která se zbarvením poněkud lišila od ostatních zeber, považována za samostatný druh, ale genetické výzkumy potvrdily, že se jedná o poddruh zebry stepní. Vyskytovala se v jižní Africe. V přírodě byla naposledy pozorována v roce 1878. Poslední kvaga uhynula 12. srpna 1883 v amsterdamské zoo, aniž si tehdy někdo uvědomil, že je to poslední jedinec svého druhu na světě," řekla Nováková.

Model kvagy v Zoo Ostrava by měl být podle mluvčí také jakýmsi varováním, aby lidstvo nedopustilo podobnou situaci u ostatních zeber.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist