https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravska-zoo-odchovava-mlade-vzacneho-prasete-visajanskeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravská zoo odchovává mládě vzácného prasete visajánského

16.8.2023 21:50 | OSTRAVA (ČTK)
Prase visajánské patří ve své domovině k druhům, kterým hrozí úplné vyhubení. V Červeném seznamu je zařazeno do kategorie kriticky ohrožený, což je poslední kategorie před vyhubením v přírodě.
Prase visajánské patří ve své domovině k druhům, kterým hrozí úplné vyhubení. V Červeném seznamu je zařazeno do kategorie kriticky ohrožený, což je poslední kategorie před vyhubením v přírodě.
Foto | Cedricguppy / commons.wikimedia.org
Ostravská zoologická zahrada odchovává mládě vzácného prasete visajánského původem z Filipín.
 

"Ve výběhu prasat visajánských mohou návštěvníci vidět celkem pět jedinců. Je mezi nimi i mládě tohoto vzácného filipínského druhu. Rodinu prasat visajánských najdou návštěvníci v blízkosti expozice Na statku," uvedla mluvčí zoo Šárka Nováková.

Uvedla, že kromě mláděte tvoří skupinu chovný pár, dále starší mládě narozené v roce 2021, které je rovněž potomkem tohoto chovného páru. Součástí skupiny je také starší samice, která je v Ostravě od roku 2012, kdy zoo s chovem tohoto vyhubením ohroženého druhu začala. "Během této doby se podařilo odchovat osm mláďat. Podobně jako mláďata jiných druhů prasat má i toto ochranné zbarvení v podobě kontrastního pruhování srsti, které časem zmizí," uvedla mluvčí.

Prase visajánské patří ve své domovině k druhům, kterým hrozí úplné vyhubení. V Červeném seznamu je zařazeno do kategorie kriticky ohrožený, což je poslední kategorie před vyhubením v přírodě. "Chov v zoologických zahradách tak sehrává klíčovou roli při záchraně druhu, protože tato prasata mají jen malý krůček k tomu, aby v budoucnu vymizela z přírody úplně," řekla mluvčí.

Prase visajánské se vyskytuje na Západních Visajských ostrovech. V současné době přežívá již jen na ostrovech Negros a Panay. Jeho přirozeným prostředím jsou deštné lesy, které však rychle mizí kvůli přeměně krajiny na zemědělskou půdu. Kromě ztráty prostředí je pro něj největší hrozbou nadměrný lov a křížení s jinými druhy prasat. "V jídelníčku prasete visajánského převládají hlízy, kořínky, nejrůznější plody, ale také drobní bezobratlí živočichové. Potravu hledá důkladným přerýváním půdy svým dlouhým a na pachy citlivým rypákem. Kypřením půdy a následným rozséváním semen v trusu společně s výživným hnojivem si vysloužil označení pralesní zahradník, čímž plní ve své domovině významnou ekologickou úlohu při obnově lesa," doplnila mluvčí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist