https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravska-zoo-odchovava-nejmensi-kocky-sveta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravská zoo odchovává nejmenší kočky světa

27.6.2018 00:20 | OSTRAVA (ČTK)
Ostravská zoologická zahrada odchovává dvě mláďata nejmenších koček světa - koček cejlonských (na obrázku). Kočka cejlonská obývá suché opadavé lesy na indickém subkontinentu. Poddruh chovaný v ostravské zoo se vyskytuje pouze na Srí Lance. Je to excelentní lezec po stromech, ale kořist loví zejména na zemi. Tu tvoří zejména hlodavci, plazi a ptáci.
Ostravská zoologická zahrada odchovává dvě mláďata nejmenších koček světa - koček cejlonských (na obrázku). Kočka cejlonská obývá suché opadavé lesy na indickém subkontinentu. Poddruh chovaný v ostravské zoo se vyskytuje pouze na Srí Lance. Je to excelentní lezec po stromech, ale kořist loví zejména na zemi. Tu tvoří zejména hlodavci, plazi a ptáci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | P. Vlček / ZOO Ostrava
Ostravská zoologická zahrada odchovává dvě mláďata nejmenších koček světa - koček cejlonských. Návštěvníci je mohou pozorovat v expozici malých šelem. Kvůli značné plachosti zvířat ale musí být trpěliví, aby mláďata zahlédli, řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

Podle ní jsou dva nové přírůstky samečci. "Ostrava chová kočky cejlonské od roku 2012, kdy byla přivezena čtyři zvířata - dvě mladé samičky z francouzské zoo v Nesles a dva samečci ze Zoo Rotterdam. V tomto roce jsme se také zapojili do Evropského záchovného programu pro tyto kočky," uvedla Nováková.

Zoo ze zvířat sestavila dva chovné páry a už v roce 2013 se dočkala prvního mláděte. Porodila ho tehdy stejná samice, která přivedla na svět i nynější koťata. "Od té doby se v Ostravě narodilo dalších pět mláďat. Všechna byla odchována přirozeně svými matkami bez jakéhokoli zásahu ze strany chovatelů. Ti prováděli vždy jen nejnutnější veterinární kontroly. Věříme, že i letošní mláďata se podaří odchovat, a že posílí chovatelskou základnu tohoto druhu v lidské péči," uvedla Nováková.

Celková světová populace těchto koček v lidské péči podle ní čítá necelých 60 jedinců, většinu z nich chovají evropské zoologické zahrady, celkem je to 12 institucí. Z mimoevropských zahrad chová kočku cejlonskou pouze v Zoo Colombo na Srí Lance.

Kočka cejlonská obývá suché opadavé lesy na indickém subkontinentu. Poddruh chovaný v ostravské zoo se vyskytuje pouze na Srí Lance. "Je to excelentní lezec po stromech, ale kořist loví zejména na zemi. Tu tvoří zejména hlodavci, plazi a ptáci," uvedla Nováková. Kočky jsou aktivní především za soumraku a v noci. Po 66 až 70 dnech březosti rodí samice jedno až dvě mláďata, která ukrývá v dutinách stromů a pod skalními převisy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist