https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravska-zoo-otevrela-v-pavilonu-evoluce-nove-expozice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravská zoo otevřela v Pavilonu evoluce nové expozice

26.1.2018 13:09 | OSTRAVA (ČTK)
Živoucí zkamenělina - bahník západoafrický
Živoucí zkamenělina - bahník západoafrický
Foto | P. Vlček / Zoo Ostrava
Ostravská zoologická zahrada dnes otevřela nové expozice v moderním Pavilonu evoluce. Návštěvníci tak uvidí třeba obří mnohonožku, žábu nebo ryby. Nových prostorů se dočkala i některá již chovaná zvířata.
 

"Pavilon evoluce prezentuje více než 30 evolučně zajímavých tvorů z deštných lesů západní Afriky. A zdá se, že tento moderní chovatelsko-expoziční komplex je nenaplnitelný, a to jak zvířaty, tak i novými zákoutími a doplňujícími prvky," uvedl vedoucí zoologického oddělení Jiří Novák.

Novým zástupcem bezobratlých živočichů je v pavilonu mnohonožka kamerunská. "Přesné vědecké pojmenování druhu zatím nemáme, víme jen, že žije v Kamerunu. Má černé tělo a rezavě zbarvené nožky, kterých může mít více než 300 párů. Patří k největším mnohonožkám světa, délka těla může dosáhnout až 20 centimetrů," uvedla mluvčí zoo Šárka Nováková..

Dodala, že obojživelníky zastupuje žába, které "rostou vlasy" nazvaná vlasatice třásnitá. "Jde o 11 centimetrů velký druh bizarní žáby, která obývá okolí potoku v Kamerunu, Kongu, Rovníkové Guinei, Nigérii, Gabonu a Angole. Zmíněné 'vlasy' jsou ve skutečnosti dermální papily, které mají samci v době rozmnožování," řekla mluvčí.

Připomněla, že kromě této anatomické zvláštnosti má žába také schopnost zalomení kůstky prstu, čímž se uvolní ostrý kostěný drápek. "To může být účinná obrana vůči predátorům. V kombinaci s vlasovými útvary jde o natolik bizarní druh, že si tato žába například v anglickém jazyce vysloužila pojmenování hororová žába, horror frog," uvedla mluvčí.

V pavilonu přibyly také dva nové druhy ryb. V akváriu jsou k vidění jehly obrovské, což jsou ryby příbuzné mořským koníkům. Akvárium s nimi obývají patetry Powellovy - velmi drobné ryby s délkou okolo 1,6 centimetru.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist