https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravska-zoo-podpori-ochranu-koralovych-utesu-na-filipinach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravská zoo podpoří ochranu korálových útesů na Filipínách

28.9.2023 19:53 | OSTRAVA (ČTK)
Korálový útes u Filipín.
Korálový útes u Filipín.
Ostravská zoologická zahrada finančně podpoří ochranu korálových útesů na Filipínách. Neziskové organizaci Vesna Panglao Conservation, která se věnuje ochraně mořského ekosystému, přispěje přes 230 000 korun. Jde o výtěžek charitativního běhu, do něhož se v zahradě zapojilo bezmála 1000 lidí, řekla ČTK mluvčí zoo Šárka Nováková.
 

"Korálovým útesům se přezdívá deštné pralesy moře. Patří totiž mezi nejbohatší ekosystémy na Zemi. Ačkoli zabírají pouze 0,1 procenta oceánského dna, vytvářejí podmínky pro život nejméně 25 procent všech známých mořských druhů. Představují samostatný ekosystém, nádherný mini svět, ve kterém žijí miliony živočichů. Korálové útesy navíc chrání pevninu před destruktivními vlivy příbojových vln. Řasy rostoucí na jejich povrchu představují bohatý zdroj organické hmoty a kyslíku," připomněla mluvčí.

Kvůli nadměrnému rybolovu, znečištění moří i změnám klimatu jsou ale korálové útesy ohroženy. Letošní ročník charitativního běhu proto zoo zaměřila právě na pomoc neziskové organizaci, která chrání pobřežní korálové útesy ostrova Panglao u Boholu na Filipínách. "Organizace se zabývá ochranou mořského ekosystému pomocí zakládání mořských rezervací a korálových školek, vzděláváním a prací s místními komunitami, podporuje ekologické povědomí, udržitelný rozvoj, poskytuje podporu pro mezinárodní výzkumné aktivity a diskusní platformu pro místní komunitu a vládní úřady," uvedla Nováková.

Charitativní běh se v zoo konal sedmým rokem. Zahrada ho pořádá ve spolupráci s atletickým klubem SSK Vítkovice. V předešlých ročnících běžci pomáhali například outloňům váhavým, langurům indočínským nebo lemurům Sclaterovým. Všechny ročníky vynesly na podporu záchranných programů v různých částech světa více než 1,2 milionu korun.

V Zoo Ostrava se již začíná připravovat osmý ročník charitativního běhu, který se uskuteční 23. srpna 2024 a bude věnován želvám ostruhatým, třetím největším suchozemským želvám. Zoo záchranné programy podporuje i prostřednictvím projektu Tři koruny ze vstupu. Ze vstupu každého návštěvníka ostravské zoo putují tři koruny na speciální účet, který je čerpán výhradně na podporu projektů věnujících se záchraně a ochraně ohrožených druhů zvířat a rostlin ve volné přírodě. Zahrada také dokončuje šestidílný dokumentární cyklus Na chvíli na Zemi. Jeho cílem je ukázat význam a úlohu zoo při ochraně přírody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist