https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravska-zoo-poprve-odchovala-mladata-vzacne-kachny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravská zoo poprvé odchovala mláďata morčáka šupinatého, jednoho z nejohroženějších vrubozobých ptáků na světě

21.6.2021 11:05 | OSTRAVA (ČTK)
Ostravská zoo se chovu morčáků šupinatých věnuje od roku 2009.
Ostravská zoo se chovu morčáků šupinatých věnuje od roku 2009.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Ostrava
Ostravské zoologické zahradě se poprvé podařilo odchovat čtyři mláďata morčáka šupinatého, který je jedním z nejohroženějších vrubozobých ptáků na světě. Divoká populace v přírodě se odhaduje na 2400 až 4500 dospělých jedinců. Velmi vzácný je i v chovech v lidské péči a odchovy mláďat patří mezi raritní. Ostrava se mláďat dočkala poprvé po 12 letech chovu této ohrožené kachny.
 

Ostravská zoo se chovu morčáků šupinatých věnuje od roku 2009 a současný pár obývá výběh společně s jeřáby bělošíjími nedaleko vstupu do zoo. "Koncem března zde samice v připravené hnízdní boudě vytvořila hnízdo a snesla do něj osm vajec. Chovatelé hnízdní boudu se samicí i celou snůškou opatrně přemístili do zázemí. Důvodem bylo zajištění klidu samici při inkubaci a následně kvůli bezpečnosti vylíhnutých mláďat. Pro jeřáby by se mohla kachňata stát snadnou kořistí," uvedla Nováková. Samec v expozici zůstal, protože u kachen pečuje o mláďata pouze samice. V zoo se nakonec vylíhlo osm mláďat, ale v prvních dnech čtyři z nich uhynula. "Zbylá čtyři mláďata ale prosperují a těší se dobrému zdraví," doplnila mluvčí zoo Šárka Nováková.

Morčák šupinatý je štíhlá kachna o velikosti 52 až 65 cm. Samec má černou hlavu a krk, černobílá křídla, bílou hruď a břicho. Chocholka na temeni mu sahá až na krk. Samice má hlavu rezavou a chocholku kratší, na křídlech má místo černé barvy šedou. Ve volné přírodě hnízdí na Dálném východě a zimuje ve východní Číně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist