https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravska-zoo-predstavi-dva-druhy-ohrozenych-primatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravská zoo představí dva druhy ohrožených primátů

18.8.2016 10:53 | OSTRAVA (ČTK)
Gibon bělolící patří mezi nejohroženější druhy gibonů. Hlavní příčinou prudkého poklesu jeho populace je podle mluvčí zoo ilegální lov a odlesňování kvůli zisku půdy pro pěstování zemědělských plodin
Gibon bělolící patří mezi nejohroženější druhy gibonů. Hlavní příčinou prudkého poklesu jeho populace je podle mluvčí zoo ilegální lov a odlesňování kvůli zisku půdy pro pěstování zemědělských plodin
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Pavel Vlček / Zoo Ostrava
Ostravská zoologická zahrada v sobotu představí návštěvníkům dva druhy kriticky ohrožených primátů. Chystá Den pro gibony a tamaríny, který bude spojený i s výkladem ošetřovatelů, řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

"Dva zástupce těchto skupin ostravská zoo chová a také úspěšně rozmnožuje. Jedná se o gibony bělolící a tamaríny pinčí. Oba druhy primátů patří ve volné přírodě ke kriticky ohroženým a tak se může stát chov v zoologických zahradách jedinou možností, jak tyto primáty zachovat na Zemi pro budoucí generace," uvedla Nováková.

Program zoo chystá mezi 11:00 a 16:00, kdy budou u pavilonu primátů připraveny nejrůznější kvízy a hádanky pro děti. Od 11:30 bude komentované setkání u gibonů a ve 12:00 u tamarínů.

Gibon bělolící patří mezi nejohroženější druhy gibonů. Hlavní příčinou prudkého poklesu jeho populace je podle mluvčí zoo ilegální lov a odlesňování kvůli zisku půdy pro pěstování zemědělských plodin. Tamarínů pinčích žije ve volné přírodě podle odhadů okolo 6000 jedinců, což je mnohem méně, než kolik jich je chováno v lidské péči. Také pro tyto primáty je největší hrozbou ztráta přirozeného prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist