https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravska-zoo-predstavi-zivot-i-ochranu-supu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravská zoo představí život i ochranu supů

30.8.2017 06:00 | OSTRAVA (ČTK)
V Evropě se nyní vyskytují čtyři druhy supů - sup bělohlavý, sup hnědý, sup mrchožravý (na obrázku) a orlosup bradatý. Jejich populace čítají okolo několika set až několik tisíc párů. Nejpočetnějším evropským supem je sup bělohlavý, jehož počty jsou odhadovány na 20.000 párů, nejvzácnějším pak orlosup bradatý, jehož počty nepřesahují 1000 párů.
V Evropě se nyní vyskytují čtyři druhy supů - sup bělohlavý, sup hnědý, sup mrchožravý (na obrázku) a orlosup bradatý. Jejich populace čítají okolo několika set až několik tisíc párů. Nejpočetnějším evropským supem je sup bělohlavý, jehož počty jsou odhadovány na 20.000 párů, nejvzácnějším pak orlosup bradatý, jehož počty nepřesahují 1000 párů.
Ostravská zoologická zahrada chystá na sobotu další tematickou akci, tentokrát zaměřenou na supy. Pro návštěvníky bude připraven speciální program včetně komentovaného krmení, při němž se budou moci dozvědět zajímavosti ze života těchto majestátních mrchožroutů, řekla dnes mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

Během Dne pro supy se návštěvníci zoo například dozví, jaký význam mají supi v přírodě, jak pomáhá Zoo Ostrava při jejich ochraně, ale třeba také to, které druhy supů mohl spatřit Vinnetou. "Během sobotního programu se návštěvníci budou moci seznámit s problematikou celosvětového ohrožení supů i s tím, jak je ostravská zoo zapojena do záchranných projektů na pomoc některým druhům," doplnila Nováková. Program bude připraven od 11:00 do 16:00.

"Tito dříve relativně běžní ptáci jsou dnes téměř na pokraji vyhubení. V současné době čelí supi ohrožení po celém světě, respektive ve všech oblastech jejich přirozeného výskytu, tedy v Evropě, Asii i Africe," uvedla mluvčí. Supi přitom mají podle ní v přírodě nezastupitelný význam, když zbavují jako mrchožrouti přírodu těl uhynulých zvířat, která mohou být zdrojem choroboplodných zárodků.

V Evropě se nyní vyskytují čtyři druhy supů - sup bělohlavý, sup hnědý, sup mrchožravý a orlosup bradatý. "Jejich populace nejsou nijak velké. Čítají okolo několika set až několik tisíc párů. Nejpočetnějším evropským supem je sup bělohlavý, jehož počty jsou odhadovány na 20.000 párů, nejvzácnějším pak orlosup bradatý, jehož počty nepřesahují 1000 párů," řekla Nováková. "V minulosti byli tito majestátní dravci člověkem intenzivně pronásledováni. Lidé bohužel věřili, že supi dokáží ulovit např. jehňata nebo dokonce malé děti. V důsledku ilegálního zabíjení nebo kladení otrávených návnad tak byli na mnohých místech vyhubeni," dodává Nováková.

Zvířata se zpět do volné přírody daří navracet díky jejich ochraně i repatriačním projektům. Do nich je zapojena také ostravská zahrada, která bezplatně poskytuje odchované ptáky pro vypuštění do volné přírody. Ostravská zoo chová všechny čtyři evropské supy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist