https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravsky-obvod-zaluje-ministerstvo-kvuli-rozsireni-spalovny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravský obvod žaluje ministerstvo kvůli rozšíření spalovny

31.12.2019 00:27 | OSTRAVA (ČTK)
Ostravský městský obvod Mariánské Hory a Hulváky včera podal ke Krajskému soudu v Ostravě správní žalobu na ministerstvo životního prostředí (MŽP). / Ilustrační foto
Ostravský městský obvod Mariánské Hory a Hulváky včera podal ke Krajskému soudu v Ostravě správní žalobu na ministerstvo životního prostředí (MŽP). / Ilustrační foto
Foto | Josef Mašek / Ekolist.cz
Ostravský městský obvod Mariánské Hory a Hulváky včera podal ke Krajskému soudu v Ostravě správní žalobu na ministerstvo životního prostředí (MŽP). Chce se tak bránit proti chystanému rozšíření spalovny nebezpečného odpadu na území této městské části. Novináře o tom informoval starosta Patrik Hujdus (Nezávislí). Ondřej Charvát z ministerstva včera řekl, že úřad rozhodnutí obvodu respektuje.
 

S rozšířením spalovny ministerstvo souhlasilo navzdory tomu, že se proti němu postavilo město Ostrava, kraj, městské obvody i někteří obyvatelé. Stanovisko ministerstva je podle Hujduse závazné a nelze se proti němu odvolat. Ministerstvo se ve stanovisku ztotožnilo se závěry posudku o vlivech projektu na životní prostředí, podle kterého budou tyto vlivy přijatelné.

"Tato žaloba může být velmi významná, protože jejím obsahem je velmi důležitá precedentní otázka, která ještě nebyla soudy řešena," uvedl Hujdus. Podle něj obvod s rozšířením spalovny nesouhlasí, protože zařízení je blízko obytné zóny. "Proti stanovisku není možný opravný prostředek, a teoreticky tedy ani správní žaloba, protože se nejedná o rozhodnutí," uvedl Hujdus.

Obvod se přesto ve spolupráci s advokátkou Janou Zwyrtek Hamplovou rozhodl žalobu podat, a to z precedentního důvodu. Jde mu především o to, aby se zrušila závaznost podobných stanovisek. "Nežádáme proto soud, aby posuzoval odborný obsah stanoviska, ale chceme, aby stanovisko bylo zrušeno pro svou závaznost," vysvětlil Hujdus.

Žaloba poukazuje na to, že závazné stanovisko výrazně omezuje až odnímá rozhodujícímu správnímu orgánu možnost volného rozhodnutí. Kvůli závaznosti stanovisko podle Hujduse totiž orgán, který má vydávat územní rozhodnutí, jej de facto už vydat musí, aniž by mohl věc sám posoudit. "Tím se mu odpírá možnost věc skutečně rozhodnout dle svého vlastního úsudku," míní starosta.

Domnívá se, že buď musí mít územní samospráva a účastníci řízení právo řádného opravného prostředku proti závaznému stanovisku nebo stanovisko nesmí být vydáno jako závazné, ale naopak jako nezávazné, od kterého se může rozhodující správní orgán na základě řádného odůvodnění v konečném rozhodnutí odchýlit. Podle Hamplové je snahou žaloby dosáhnout toho, aby se příslušný správní orgán vydávající územní rozhodnutí mohl řídit vlastním úsudkem, nikoli předem nadiktovaným názorem ministerstva.

"Respektujeme právo obcí obracet se s návrhy na posouzení zákonnosti postupu jakéhokoliv správního orgánu na správní soudy, nicméně není pochyb o tom, že jsme při vydání stanoviska postupovali zcela v souladu s evropskou legislativou v oblasti posuzování vlivu na životní prostředí (EIA). Detailní vyjádření případně můžeme poskytnout až po prostudování žaloby," uvedl Charvát.

Společnost SUEZ Využití zdrojů v Ostravě od roku 1999 provozuje spalovnu s kapacitou 25.000 tun odpadů ročně. Ve stejném areálu, který je na území určeném pro těžký průmysl, chce postavit další linku. Její kapacita měla původně být 20.000 tun, pak ji firma snížila na 15.000 tun. Záměr zdůvodňuje především rostoucí produkcí odpadu v regionu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist