https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravsti-ochranci-vod-objevili-cernou-stavbu-na-rece-moravce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravští ochránci vod objevili černou stavbu na řece Morávce

1.11.2001 12:00 | VYŠNÍ LHOTY (ČIA)
Černou stavbu na řece Morávce ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku objevili členové ostravského ekologického sdružení Ochrana vod. "Podali jsme podnět k České inspekci životního prostředí , protože stavební dílo, na které neexistuje stavební povolení, zcela změnilo trasu toku a vážně poškodilo životní prostředí," řekl ČIA Vladimír Burda ze sdružení Ochrana vod v Ostravě.
 

Provedené úpravy řeku necitlivě odklonily do uměle vytvořeného kanálu, který zužuje její průtok. To může v budoucnu ohrozit jedinečný říční systém říčky Morávky, kde žijí rak říční, vranka pruhoploutvá a další ohrožení živočichové.

Neoprávněné zásahy na Morávce nejsou podle Burdy ojedinělým případem. V minulých letech prý objevili ochránci přírody na Ostravsku 12 černých staveb. Vloni například upozorňovali na neoprávněnou regulaci řeky Ostravice ve Frýdlantě nad Ostravicí nebo neoprávněnou prohrábku koryta Tyry v Oldřichovicích. Letos v říjnu kromě nepovolené akce na Morávce objevili nepovolenou stavbu na Ostravici u Frýdku-Místku.

Ještě důsledněji se ochranou mokřadů a vodních toků budou zabývat členové nového ekologického sdružení Arnika, které vzniklo počátkem října v Praze.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist