https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostrov-boracay-budou-po-uzavreni-hlidat-stovky-policistu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostrov Boracay budou po uzavření hlídat stovky policistů

18.4.2018 03:40 (ČTK)
Ostrov Boracay (na obrázku) zaznamenal v loňském roce dva miliony návštěvníků. Rozhodnutí filipínských úřadů uzavřít ostrov na šest měsíců vyvolalo obavy u tisíců lidí, jimž na ostrově skýtá obživu turistický ruch. Na turistice je závislých na 500 místních firem.
Ostrov Boracay (na obrázku) zaznamenal v loňském roce dva miliony návštěvníků. Rozhodnutí filipínských úřadů uzavřít ostrov na šest měsíců vyvolalo obavy u tisíců lidí, jimž na ostrově skýtá obživu turistický ruch. Na turistice je závislých na 500 místních firem.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Junho / Pixabay
Filipíny rozmístí stovky policistů na turistickém ostrově Boracay, který bude od 26. dubna na půl roku uzavřen návštěvníkům kvůli ochraně životního prostředí. Příslušníci bezpečnostních sil budou mít za úkol bránit v přístupu turistům, kteří by chtěli i přes zákaz na ostrov s pověstnými bílými plážemi proniknout. Mají také čelit případným místním protestům, informovala včera agentura Reuters.
 

Ostrov Boracay zaznamenal v loňském roce dva miliony návštěvníků. Rozhodnutí filipínských úřadů uzavřít ostrov na šest měsíců vyvolalo obavy u tisíců lidí, jimž na ostrově skýtá obživu turistický ruch. Na turistice je závislých na 500 místních firem, které přinášejí roční příjem 1,07 miliardy dolarů (22,09 miliardy Kč). Filipínská vláda uvedla, že jim poskytne finanční pomoc.

Dnes filipínské úřady představily plán na uzavření ostrova. Před přístupem všech zahraničních i filipínských turistů ho má střežit více než 600 policistů, včetně 138členné speciální jednotky určené k "rozhánění davu".

Obyvatelé ostrova budou mít za povinnost nosit u sebe nové identifikační průkazy, které jim budou rozdány tři dny před uzavřením ostrova, a budou mít zakázánu v nočních hodinách plavbu na lodích a koupání.

Vstup na ostrov o rozloze deset kilometrů čtverečních, který leží 300 kilometrů jižně od metropole Manily, bude omezen na jeden malý přístav.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte zavítal na ostrov v únoru a přitom podotkl, že Boracay se mění v "odpadní jímku". Prezident také varoval, že budovy stavěné příliš blízko pobřeží mohou způsobit ekologickou katastrofu. Podle filipínského ministerstva životního prostředí nejsou ke kanalizaci připojeny téměř dvě stovky místních firem a kolem 4000 domácností, které odpad vyvádějí přímo do moře. Uzavření ostrova má podle Duterteho mimo jiné umožnit výstavbu zařízení na čištění odpadu.

Podnikatelé v oblasti ale varují, že náhlé uzavření ostrova může vést k bankrotu řady firem a ke ztrátě zaměstnání velkého množství lidí. Podle agentury AFP v hotelích, restauracích a dalších turistických zařízeních na ostrově pracuje 17.000 osob. Podle podnikatelů by bylo lepší, kdyby byla opatření směřující ke zlepšení životního prostředí na ostrově přijímána postupně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist