https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostrov-ziskal-ekologicke-oceneni-produkuje-malo-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostrov získal ekologické ocenění, produkuje málo odpadu

2.10.2016 14:00 | OSTROV (ČTK)
K třídění odpadu obyvatele Ostrova motivuje mimo jiné i systém odpadového hospodářství. Občané platí za množství, velikost a četnost vývozu nádob. Snížit množství komunálního odpadu se podařilo v posledním roce snížit i díky kompostérům na bioodpad
K třídění odpadu obyvatele Ostrova motivuje mimo jiné i systém odpadového hospodářství. Občané platí za množství, velikost a četnost vývozu nádob. Snížit množství komunálního odpadu se podařilo v posledním roce snížit i díky kompostérům na bioodpad
Město Ostrov produkuje nejméně komunálního odpadu ze všech obcí a měst v Karlovarském kraji, které mají více než 5000 obyvatel. Jeden obyvatel průměrně za rok vyprodukuje 135 kilogramů komunálního odpadu. Ekologická organizace Arnika za to město ocenila takzvaným Odpadovým Oskarem. V minulosti bylo přitom město v různých soutěžích oceněno také za tříděný odpad, řekla ČTK mluvčí ostrovské radnice Zdeňka Newiaková.
 

"Kromě samotného množství vyprodukovaného odpadu Arnika posuzovala také další faktory. Například podmínky pro třídění, ekonomické aspekty odpadového hospodářství nebo možnost obyvatel třídit bioodpad. Arnika letos vyhlašovala teprve druhý ročník soutěže a město Ostrov hned získalo první místo," řekla Newiaková.

K třídění odpadu obyvatele Ostrova motivuje mimo jiné i systém odpadového hospodářství. Občané platí za množství, velikost a četnost vývozu nádob. Snížit množství komunálního odpadu se podařilo v posledním roce snížit i díky kompostérům na bioodpad, které město pořídilo a rozdalo občanům. Pomáhají také takzvaná iglú na recyklovatený odpad, která jsou rozmístěna po městě.

Podle Petry Niederhafnerové, které má na městském úřadě na starost odpadové hospodářství, bude Ostrov aktuálně pracovat na ještě lepším řešení třídění bioodpadu. "Problematika bioodpadu nás stále ještě pálí, zejména co se týká likvidace rostlinného bioodpadu z domácností v bytové zástavbě. Už připravujeme co nejvhodnější řešení," uvedla.

Odpadovým Oskarem ocenila dále organizace Arnika v Karlovarském kraji Novou Ves a Svatavu. Nová Ves zvítězila v kategorii obcí do 1000 obyvatel se 42,4 kilogramu odpadu na obyvatele, Svatava v kategorii obcí do 5000 obyvatel. Jeden obyvatel tam průměrně za rok vyprodukuje 89,3 kilogramu odpadu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist