https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostrovnim-statum-hrozi-milionove-ztraty-kvuli-oteplovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostrovním státům hrozí milionové ztráty kvůli oteplování

23.11.2000 14:05 | PRAHA/HAAG (EkoList)
Osm až šestnáct milionů amerických dolarů ročně budou činit ztráty ostrovního státu Kiribati kolem roku 2050 kvůli klimatickým změnám. To je 17, respektive až 34 procent HDP tohoto pacifického státečku. Bohatší Fidži bude ve stejné době tratit dokonce 23 až 52 miliónů dolarů ročně (2 až 4 % HDP). Vyplývá to ze zprávy "Města, moře a bouře", kterou včera na konferenci OSN o změnách klimatu v Haagu zveřejnila Světová banka (SB). O něco lépe na tom budou vyšší ostrovy, jako je Viti Levu na Fidži, zatímco ostrůvky zvedající se jen nízko nad mořem, jako je atol Tarawa na Kiribati, zasáhnou důsledky klimatických změn mnohem drtivěji.
 

Tato hrozivá čísla se, podle studie SB, promění ve skutečnost v případě, že malým ostrovním státům nebude umožněno provést celou škálu tzv. "adaptačních opatření" - tedy rozsáhlých příprav na to, jak následkům globálního oteplování čelit. Ostrovním státům hrozí především masivní poškození pobřežní infrastruktury a degradace půdy, krach hospodářství v pobřežních, převážně rybářských, oblastech, zánik korálových útesů a rozšíření chorob, jako je malárie či horečka dengue.

Jedinou cestou, jak těmto katastrofálním následkům zabránit, jsou podle studie SB investice do adaptačních opatření - základní strategií by prý měla být strategie "neustupovat" a jednotlivé kroky by měly být, podle principu předběžné opatrnosti, použitelné při jakémkoli scénáři budoucích následků klimatických změn. "Včasné činy mohou znamenat změny v rozvoji ostrovních států, ale ušetří mnohé náklady, které by byly nutné v době, až se klimatické změny naplno projeví," říká se ve zprávě Světové banky.

Toto konstatování ukazuje na jednu z největších překážek dosavadních jednání o způsobech, jak následkům klimatických změn čelit. Právě malé ostrovní státy, které ve valné většině patří mezi rozvojové země, budou muset zaplatit v blízké budoucnosti největší částky na odvrácení následků klimatických změn. Největší emise skleníkových plynů však produkují průmyslově vyspělé země, jichž se, až na výjimky, následky globálního oteplování v tak rozsáhlé míře týkat nebudou.

Na zprávě, kterou sponzorovala SB, pracoval tým vědců z novozélandského Mezinárodního institutu globálních změn (International Global Change Institute), kiribatských a fidžijských členů Asistenčního programu klimatických změn ostrovů Pacifiku (Pacific Islands Climate Change Assistance Program), Regionálního programu pro životní prostředí jižního Pacifiku (South Pacific Regional Environment Program) a 13 dalších institucí.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist