https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostry-provoz-temelina-zacal-dnes-nad-ranem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostrý provoz Temelína začal dnes nad ránem

1.11.2000 08:15 | TEMELÍN/PRAHA (ČIA)
Akciová společnost ČEZ obdržela v úterý krátce po 15. hodině od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost povolení k přechodu do režimu energetického spouštění Jaderné elektrárny Temelín. Po jeho obdržení vydal ředitel elektrárny František Hezoučký provoznímu personálu prvního bloku pokyn k zahájení činností podle programu první podetapy energetického spouštění. Ta je definována výkonem reaktoru do pěti procent jeho nominálního výkonu. ČIA to dnes sdělil tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář.
 

Dnes ve 03.11 hodin zahájili pracovníci elektrárny, po provedení všech přípravných prací, zvyšování výkonu reaktoru z 0,001 % na 1,5 % nominálu. "Tohoto výkonu reaktoru bylo dosaženo v 04.17 hodin. Do prvního režimu blok přejde po překročení hranice dvou procent výkonu reaktoru," popsal Nebesář.

Hlavními cíli této první podetapy energetického spouštění je bezpečné dovedení bloku na pětiprocentní výkon nominálu a osvojení si normálního provozu v této výkonové úrovni. "Velmi důležité je rovněž ověření projektové funkce technologických celků sekundárního okruhu, které jsou poprvé uváděny do normálního provozu. Zároveň je cílem této první podetapy i prověření projektových vlastností zařízení, pro jejichž úplné odzkoušení do této chvíle nebyly na bloku potřebné režimové podmínky. Ty nastaly teprve až zahájením energetického spouštění bloku," doplnil mluvčí elektrárny.

Tato první, z celkem devíti podetap energetického spouštění, bude trvat minimálně týden. Blok v jejím rámci čeká na 120 testů spojených především s kontrolou sekundárního okruhu. "Celý proces energetického spouštění a ověřování bloku bude, do dosažení 100% výkonu reaktoru, probíhat asi čtyři měsíce. Celkem zahrnuje asi 1800 činností, které budou pracovníci elektrárny provádět podle schválených programů energetického spouštění. Přechod na každou z dalších výkonových úrovní je podmíněn úspěšným splněním všech zkoušek dle kritérií úspěšnosti a souhlasem Státního úřadu pro jadernou bezpečnost," uzavřel Milan Nebesář.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist