https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/osvobozeni-lovcu-nosorozcu-neplati-soud-musi-kauzu-resit-znovu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Osvobození lovců nosorožců neplatí, soud musí kauzu řešit znovu

24.7.2019 00:26 (ČTK)
Organizátoři trestné činnosti podle obžaloby sháněli v letech 2011 až 2013 lovce, kteří jezdili střílet nosorožce tuponosého jižního do JAR. Platili jim pobyt i další náklady a sehnali povolení k vývozu trofeje do Česka. / Ilustrační foto
Organizátoři trestné činnosti podle obžaloby sháněli v letech 2011 až 2013 lovce, kteří jezdili střílet nosorožce tuponosého jižního do JAR. Platili jim pobyt i další náklady a sehnali povolení k vývozu trofeje do Česka. / Ilustrační foto
Případ skupiny, která se podle státního zastupitelství podílela na nelegálním obchodování s nosorožčími rohy, nekončí. Odvolací soud zrušil osvobozující rozsudek nad 15 lovci a dalšími lidmi, neplatí ani jediný uložený trest - dvouletá podmínka pro Vietnamce Maa Nguyen Hue. Důvodem zrušení verdiktu je "nepřípustné a nelogické" hodnocení důkazů. Vyplývá to z usnesení, které mají novináři k dispozici.
 

Organizátoři trestné činnosti podle obžaloby sháněli v letech 2011 až 2013 lovce, kteří jezdili střílet nosorožce tuponosého jižního do JAR. Platili jim pobyt i další náklady a sehnali povolení k vývozu trofeje do Česka. Od lovců pak údajně rohy získali za sto amerických dolarů (nyní zhruba 2300 korun) a následně je mnohem dráž prodali nebo se je pokusili prodat vietnamské komunitě, která věří, že prášek z rohů léčí rakovinu. Podle státní zástupkyně gang obchodoval s 24 rohy v celkové hodnotě téměř 96 milionů korun.

Obvodní soud pro Prahu 6 osvobodil 15 z 16 obžalovaných loni v červnu. Z faktu, že se obžalovaní nezajímali o to, kdo zaplatí jejich cestu do JAR, totiž podle něj nelze dovozovat, že měli v úmyslu neoprávněně nakládat s chráněnými volně žijícími živočichy.

Rozhodnutí pak přezkoumal pražský městský soud, a to na základě žádosti jak zmíněného Vietnamce, tak i státní zástupkyně, jež podala odvolání v neprospěch všech obžalovaných. "Zprošťující výrok je v podstatě odůvodněn pouze jedinou větou, která navíc nemá oporu v provedeném dokazování," konstatoval odvolací senát a zrušil verdikt usnesením v neveřejném zasedání. Všem obžalovaným tak i nadále hrozí od dvou do osmi let vězení.

Obvodní soud se sice podle usnesení věnoval provádění důkazů v dostatečném rozsahu, nezhodnotil je ale ve vzájemných souvislostech a nevypořádal se s rozpory. "Dospěl tak nejen k nesprávným skutkovým, ale i právním závěrům," podotkl odvolací senát.

"Takovéto hodnocení důkazů ze strany soudu prvního stupně je naprosto nepřípustné, nelogické, nepřezkoumatelné a zcela v rozporu s trestním řádem," uzavřel městský soud. Zapravdu dal ovšem i obžalovanému Vietnamci, a to mimo jiné v tom, že obvodní soud se absolutně nevypořádal s námitkami vznesenými obhajobou.

Vývoz trofejí z JAR trestný není, trestné je však následný obchod s nosorožčími rohy. Všichni obžalovaní vinu odmítají. Lovci u obvodního soudu tvrdili, že neměli tušení, že by dělali něco nelegálního. Shodně také popřeli, že by za lov dostali zaplaceno. Podle některých zněla dohoda tak, že když se následně vzdají trofeje, nebudou muset platit náklady na cestu a lov. Spoluobžalovaná Petra Minaříková jim podle nich dovezla darovací smlouvy a chtěla po nich, aby podepsali, že rohy darují nějakému Vietnamci. Někteří zase tvrdili, že ani nevěděli o tom, že by měli na jihoafrické farmě střílet zvířata. Prý si původně měli jen užívat na safari.

Obvodní soud dostal trestní spis nazpátek v červnu, termín nového hlavního líčení zatím podle justiční databáze nestanovil.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist