https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/otazka-pro-mgr-jiri-gutha-z-odboru-posuzovani-vlivu-mzp-cr-o-novele-zakona-c2441992-sb-o-posuzovani-vlivu-na-zivotni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Otázka pro Mgr. Jiří Gutha z Odboru posuzování vlivů MŽP ČR o novele zákona č.244/1992 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí

14.12.1999 14:58 | PRAHA (EkoList)
Na podrobnosti ministerského návrhu novely zákona č. 244/1992 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), jsme se zeptali ředitele Odboru posuzování vlivů Ministerstva životního prostředí ČR Mgr. Jiřího Gutha.
 

Z jakého důvodu návrh novely zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, rozšiřuje možnosti hodnotit vliv koncepcí na životní prostředí?
Nijak moc je nerozšiřuje. Přesto, jisté rozšíření se týká následujících tří oblastí: a) O programové dokumenty k čerpání z předvstupních (posléze strukturálních) fondu a nástrojů EU - důvodem je, že to požadují příslušná nařízení EU. b) O strategie regionálního rozvoje a "místní" koncepce - důvodem je, že se teprve teď začínají zpracovávat. Ale tam je posouzení fakultativní (dle vůle příslušného zastupitelstva). c) O územní plány obcí nad 10 000 obyvatel - důvodem jsou například zkušenosti z případu územního plánu Prahy.
"Rozšíření" je to tedy zčásti proto, že při přípravě zákona č. 244/1992 Sb. prostě některé typy koncepcí neexistovaly, zčásti jsme zohlednili návrh směrnice EU "o posuzování účinku určitých plánů a programů na životní prostředí" v poslední verzí označované COM (99)73.

Proč je v návrhu novely vypuštěna stávající část zákona o posuzování vlivu výrobků na životní prostředí?
Protože to je upraveno (neříkám, že úplně dobře) zákonem č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky.

Jak je to s účastí státních příslušníků jiných zemí v posuzování vlivů podle navrhované novely a proč je vůbec v zákoně tato možnost (mezinárodní účast v posuzování) povolena?
Životní prostředí ani vlivy na ně nekončí na státních hranicích. V první půli roku 2000 předpokládáme ratifikaci úmluvy z Espoo (Úmluva EHK OSN o posuzování vlivů na životní prostředí, přesahujících státní hranice). Česká republika ji dosud - například jako poslední z visegrádských států - neratifikovala. Příslušná část návrhu zákona popisuje proceduru a podmínky mezistátních předávání informací a konzultací. Obecně pro účast veřejnosti v procesu EIA není státní příslušnost relevantní. Nepřináší žádné zvláštní komplikace a vůbec se nedotýká státní suverenity.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist