https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/otazka-pro-vojtecha-koteckeho-vedouciho-surovinoveho-programu-hnuti-duha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Otázka pro Vojtěcha Koteckého, vedoucího surovinového programu Hnutí DUHA

21.3.2000 13:09 | PRAHA (EkoList)
Hnutí DUHA spolupracovalo na přípravě návrhu novely horního zákona (předložené poslanci Ambrozkem KDU-ČSL, Aubrechtem a Bláhou - oba ČSSD), která by znamenala zákaz používání technologie kyanidového loužení při jakékoli budoucí těžbě zlata v České republice. Můžete přiblížit důvody, které vás k přípravě novely vedly?
 

Kyanidové loužení nelze plošně zakázat - využívá se ke zpracování asi 85 % světové těžby zlata a ze dne na den jej opustit jednoduše nejde - můžeme učinit alespoň první krok tím, že jej vyloučíme u všech nových dolů. Americký stát Montana, jedna z bašt těžebního průmyslu v USA, to po opakovaných haváriích učinil již v roce 1998. Český zákonodárce má přemýšlení ulehčeno tím, že se zde dnes žádné zlaté rudy v kyanidových roztocích nelouží a opatření do budoucna tedy znamená jistotu již dnes.

Plošné zákazy nemají být klíčem k ekologické politice. Nejsou vhodným nástrojem k řešení většiny problémů, povahou vesměs poněkud subtilnějších. Měly by se proto omezit zejména na extrémně rizikové technologie a látky, jako je DDT či většina aplikací freonů. Kyanidové loužení zlatých rud mezi ně bezesporu patří. Přišel čas, aby mu poslanci dali preventivně vale.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist